Оксана Барнаш, одна з найвідоміших освітянок-зрадниць Херсона отримала підозру і переховується від слідства в Іспанії

Новини
Херсонська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №30 та її екс-директорка Оксана Барнаш, колаборантка. Фото: favoritekherson.co та соцмережі.]

56-річна Оксана Барнаш, колишня директорка однієї з кращих шкіл Херсона, яка добровільно співпрацювала з російськими окупантами, 1 червня заочно отримала підозру в пособництві державі-агресору і колабораційній діяльності. Зараз вона переховується від слідства в Іспанії, куди вона втекла незадовго після звільнення Херсона.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри СБУ.

 Оксана Барнаш – одна з найвідоміших освітянок-колаборанток Херсона, до 15 серпня 2022 року очолювала Херсонську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови, заслужений працівник освіти України, нагороджена орденом «Берегиня України» та почесною грамотою Верховної Ради України.

Слідчі встановили, що Оксана Барнаш добровільно погодилася очолити незаконно створену окупантами на базі її навчального закладу російську «Школу №30 города Херсона». Вона проводила набір працівників школи, розмістила на території закладу озброєних російських військових замість охорони, займалася виплатами в російських рублях, розміщувала російську символіку і вивозила дітей на так званий відпочинок до окупованого Криму.

На нараді педагогічного колективу 15 серпня 2022 року Оксана Барнаш повідомила, що подальший навчальний процес у школі проводитиметься за російськими «навчальними програмами». Але навчання в школі тривало до звільнення Херсона від російських загарбників 11 листопада 2022 року.

За інформацією ЦЖР, під час окупації Херсона Оксана Барнаш роз’їжджала по місту на машині з геноцидною російською символікою Z, особисто погрожувала жорстокими розправами вчителям і батькам, які не погодяться перейти на роботу і навчання до «російської школи», а також допомагала росіянам проводити незаконний референдум 23-27 вересня 2022 року на території школи.

Незадовго до звільнення Херсона Оксана Барнаш втекла на лівобережну територію області і зараз переховується від слідства в Іспанії.

За скоєний злочин їй повідомлено про підозру в колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору – за ч.1 ст.111-2 і ч.3 ст.111-1 КК України. Оксана Барнаш може отримати позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Як повідомляв ЦЖР, новою «директоркою» Каховської загальноосвітньої школи №4 на Херсонщині загарбники влітку 2022 року призначили Надію Антонову-Маковик з окупованого Севастополя. Вона відома тим, що пише і викладає в соцмережах власні віршики про кохання, а також про російське «побєдобєсіє» та інші сюжети з кремлівської пропаганди. Втім, невдовзі після її «призначення» окупанти закрили школу №4.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter