Війна Росії проти України: хроніка 2 червня 2023 року

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з французької САУ CAESAR Фото: Facebook ТРО Медіа

Сьогодні 463-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 Журналіст Центру журналістських розслідувань Олег Батурін переміг у спеціальній номінації «За відданість професії за найтяжчих умов» 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії», який 2 червня проходить у Києві.

17:54 Після окупації Криму та нових територій на українському півдні Росія повністю контролює Азовське море та використовує його акваторію для транзиту військових кораблів та цивільних суден, а також для нанесення ударів по території України.

17:07 На Харківщині у Богодухівському районі 2 червня підірвався на вибуховому пристрої автомобіль, в якому їхала сім’я з трьома дітьми. Внаслідок вибуху загинула 36-річна жінка, а її чоловік та діти отримали поранення. Вони у лікарні в тяжкому стані.

16:26 Павло Лакійчук: Росіяни активно використовують Азовське море у війні проти України, але дарма вважають його безпечною зоною

Упродовж усього часу окупації українських азовських портів та Приазов’я Центр журналістських розслідувань фіксує воєнні злочини, пов’язані з викраденням, привласненням та перепродажем, в тому числі – і на експорт українського збіжжя. Одним із каналів вивезення викраденого зерна і метала став морський – через порт Бердянська.

Втім окупанти розгорнули тут не тільки комерційну, але й військову активність. До постійного угруповання ворожих катерів останнім часом додався ракетоносій. З акваторії російська армія атакує Україну «шахедами». Про плани і маневри окупантів в Азовському морі говоримо з Павлом Лакійчуком, керівником безпекових програм «Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

15:05 Опівдні 2 червня у тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів, найбільший з яких – на території порту і втому місці, де Центр журналістських розслідувань кількома днями раніше виявив скупчення військової техніки, зокрема, зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1». 

14:04 За матеріалами СБУ суд наклав арешт на корпоративні права дружини підозрюваного в державній зраді колишнього нардепа Віктора Медведчука Оксани Марченко в семи припортових підприємствах нафтоперевалочного комплексу в Одесі та Чорноморську Одеської області вартістю майже 740 млн грн.

12:13 Як у селах Запорізької області ховаються 150 тис. окупантів

Російська окупаційна армія займає житлові будинки українців в містах і селах Запорізької області. Центр журналістських розслідувань виявив десятки населених пунктів, будинки в яких експропрійовані окупаційними адміністраціями. Домогосподарства, власники яких виїхали на вільну територію, привласнені і заселяються російськими військовими. Або ж окупанти розглядають їх як свої потенційні форпости. ЦЖР продовжує доповнювати інтерактивну онлайн мапу з містами і селищами Запорізької області, які, за нашими даними, окупаційна армія вирішила перетворити на свої опорники. З різних джерел ми отримали нові дані, які підтверджують нашу попередню гіпотезу.

11:28 За даними сил спротиву, російські окупанти готують чергову провокацію на розташованому біля міста Армянськ в окупованому Криму заводі «Кримський Титан», який раніше належав олігарху Дмитру Фірташу та після продажу російським структурам, пов’язаним з олігархами братами Ротенбергами тепер називається Армянська філія ТОВ «Титановые Инвестиции». Рашисти завезли на хімічне підприємство вибухівку і мінують його територію.

10:35 Ворог вночі 2 червня застосував для атаки по території України 15 крилатих ракет Х-101/Х-555, які були запущені з району Каспійського моря, та 21 іранський ударний дрон Shahed, які заходили з південного напрямку. Всі вони були знищені протиповітряною обороною.

10:00 Російські окупанти відкрили у селі Чонгар Генічеського району на Херсонщині ще один неофіційний слідчий ізолятор, до якого перевели частину затриманих на Півдні України політв’язнів, які утримувались у СІЗО №2 окупованого Сімферополя. Офіційно про нове СІЗО окупаційна влада не повідомляє.

09:18 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.06.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 208910 (+540) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3819 (+15) од,
бойових броньованих машин ‒ 7490 (+12) од,
артилерійських систем – 3501 (+27) од,
РСЗВ – 575 (+0) од,
засоби ППО ‒ 335 (+2) од,
літаків – 313 (+0) од,
гелікоптерів – 298 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3137 (+6),
крилаті ракети ‒ 1117 (+10),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 6267 (+28) од,
спеціальна техніка ‒ 465 (+7).

09:11 Російські окупанти за минулу добу, 1 червня, 81 раз обстріляли Херсонщину, випустивши 381 снаряд з мінометів, артилерії, РСЗВ «Град», ПТРК, БПЛА та авіації, внаслідок чого поранення отримали 16 людей.

08:42 Російській війська вночі 2 червня запустили по Києву з різних напрямків 15 крилатих ракет та 18 іранських ударних дронів Shahed. Однак всі вони були виявлені та знищені протиповітряною обороною над столицею та біля неї.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 46 авіаційних ударів та здійснив 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 25 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційного удару в районі Галаганівки Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Єліне, Містки, Хотіївка, Тимоновичі, Янжулівка, Красний Хутір та Миколаївка Чернігівської області; Середина-Буда, Атинське, Павлівка, Писарівка, Угроїди, Краснопілля, Славгород Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Гоптівка, Огірцеве, Гатище, Бугруватка, Вовчанськ, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та біля Куземівки на Луганщині. Завдав авіаційних ударів в районах Вільшана, Котлярівка, Крохмальне Харківської області та Сергіївка – Луганської. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки, Сіверська та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне і Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районах Хромове, Біла Гора, Олександро-Шультине Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївка та Водяне Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Роботине Запорізької області та Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Іллінка, Велика Новосілка, Времівка, Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області; Марганець та Нікополь Дніпропетровської області; Зміївка, Веселе, Іванівка, Інгулець, Садове, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Нашими захисниками було знищено 2 ворожих ударних БпЛА типу «Ланцет» та 1 розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10». Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 9 районів зосередження озброєння та військової техніки противника.