Суд заарештував активи дружини Медведчука Оксани Марченко в семи припортових підприємствах Одещини

Новини
Оксана Марченко і Віктор Медведчук Фото: vk.com/viktor_medvedchuk

За матеріалами СБУ суд наклав арешт на корпоративні права дружини підозрюваного в державній зраді колишнього нардепа Віктора Медведчука Оксани Марченко в семи припортових підприємствах нафтоперевалочного комплексу в Одесі та Чорноморську Одеської області вартістю майже 740 млн грн.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Мова йде про корпоративні права в АТ «Ексімнафтопродукт», ПрАТ «Синтез Ойл», ПрАТ «Синтез Транзит», ТОВ «Укрлоудсистем», АТ «Одеснафтопродукт», ПрАТ «Чорноморський паливний термінал» та ТОВ «Альбіон Коммодітіз». Дружина Медведчука володіла частками у цих компаніях через низку офшорних структур. Загальна вартість заблокованих активів становить майже 740 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у спецслужбі, арешт відповідного майна убезпечить його від перереєстрації на підставних осіб і в подальшому дозволить передати на користь нашої держави.

«Ці компанії мають стратегічно важливе значення у транспортуванні пального та інших критичних вантажів через акваторію Чорного моря», – наголосили в СБУ.

Нагадаємо:

  • Оксана Марченко є фігуранткою у справі про фінансування російських окупаційних угруповань. Слідчі СБУ повідомили їй про підозру за ч.3 ст.110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Санкція статті передбачає покарання до 8 років тюрми.
  • У лютому 2023 року суд арештував майно Оксани Марченко загальною вартістю понад 5,6 млрд гривень. Також накладено арешт на 2 земельні ділянки, 4 житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів.
  • У березні 2023 року суд заарештував активи Оксани Марченко загальною вартістю понад 440 млн грн. Рішення суду стосується 6,8% акцій ВАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.М. «Кузьміна» у Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії.
  • На початку квітня 2023 року СБУ оголосила Оксану Марченко у розшук як особу, яка переховується від органів досудового розслідування.