Павло Лакійчук назвав три передумови звільнення Криму

Новини
Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Фото: investigator.org.ua

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук в ефірі програми «Питання національної безпеки» назвав три умови для деокупації Криму.

Перша — безумовна віра в Збройні Сили України, адже крім них ніхто Крим не звільнить. Друга — остаточне звільнення територій Херсонської і Запорізької областей. Це ключова умова для початку наступу на Крим.

Третя — загострення суспільно-політичної ситуації всередині самої Росії. «Звільнення нашої землі призведе до паніки в Росії, до серйозних зрушень у російському політикумі і суспільстві. Це може посприяти тому, що Крим буде звільнено відносно мирним шляхом», — вважає Павло Лакійчук.

Говорячі про наступні дипломатичні кроки України та західних партнерів, експерт наголосив на необхідності виключити Росію зі складу Міжнародної морської організації (IMO).

Потужні позиції РФ в IMO дозволяють державі-агресорці, зокрема, порушувати Міжнародне морське право і обходити західні санкції. Наприклад, приховувати пересування суден з підсанкційною нафтою або викраденим українським зерном, шляхом відключення автоматичної ідентифікаційної системи суден AIS.

Крім відключення AIS Росія активно практикує так званий GPS spoofing — внесення в автоматичну ідентифікаційну систему фальшивих даних.

«І відключення AIS, і GPS spoofing призводять до загрози зіткнення суден у морі. Це загроза не тільки у нас, в Чорному морі, це глобальна загроза. Якщо якийсь придурок буде повторювати оці російські винаходи, це може призвести до повного бедламу в морі, в океані, до десятків, а може й сотень аварій і катастроф», — попередив Павло Лакійчук.

Текстову версію інтев’ю Павла Лакійчука Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» можете прочитати тут.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter