РФ у травні запустила понад 300 дронів Shahed, щоб Україна витрачала нові цінні ракети ППО – розвідка Британії

Новини
Уламки збитого ППО іранського безпілотника «Shahed-136» під російським маркуванням «Герань-2» Фото: АрміяInform

У британській розвідці вказують, що Росія протягом травня запустила по українській території рекордні понад 300 іранських дронів-камікадзе Shahed, намагаючись змусити Україну витрачати запаси сучасних цінних ракети ППО, але не досягла значного успіху.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«Протягом травня 2023 року Росія запустила проти України понад 300 іранських ударних безпілотних літальних апаратів серії Shahed. На сьогодні це є найінтенсивнішим застосуванням цієї системи озброєнь. Росія, ймовірно, запускає так багато дронів-камікадзе в спробі змусити Україну витрачати запаси цінних, сучасних ракет протиповітряної оборони», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у британській розвідці, Росія навряд чи досягла значного успіху: Україна нейтралізувала щонайменше 90% атакуючих БПЛА, здебільшого використовуючи при цьому старі та дешевші засоби ППО та електронні перешкоди

«Росія також, ймовірно, намагалася виявити й завдати удару по українських силах далеко за лінією фронту. Однак Росія, як і раніше, дуже неефективна у враженні таких динамічних цілей на далеких дистанціях через свої недосконалі процеси наведення», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter