В РФ прокурор запросив 18 років ув’язнення для кримчанина Богдана Зізи, який облив фарбами вхід до «адміністрації» Євпаторії. Він оголосив голодування

Новини
Богдан Зіза. Фото: instagram.com/bogdan.ziza

В російському Ростові-на-Дону 5 червня на засіданні Південного окружного військового суду прокурор запросив 18 років увʼязнення кримському художнику та активісту Богдану Зізі за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у тероризмі через те, що кримчанин у травні 2022 року облив жовтою і блакитною фарбами вхід до окупаційної «адміністрації» Євпаторії. Зіза оголосив голодування.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Прокурор запросив 18 років увʼязнення кримському художнику та активісту Богдану Зізі у сукупності по всім статтям обвинувачення. Про це він оголосив на судових дебатах у справі активіста, яка розглядається у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону», – йдеться у повідомленні.

За інформацією КПГ, Богдан Зіза виступив з останнім словом, у якому підкреслив свою позицію проти російського вторгнення в Україну, оголосив голодування та заспівав пісню «Ой, у лузі червона калина».

Вирок у справі суд має винести 6 червня.

Фото: Facebook Рефат Чубаров

  • 17 травня 2022 року ФСБ затримала кримчанина Богдана Зізу. Його обвинуватили у тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі «адміністрації» Євпаторії.
  • Богдан Зіза вказував, що слідчий кримського управління ФСБ Олександр Лавров на етапі слідства бив його, загрожував умовами СІЗО і описував, що буде з художником, коли той опиниться в ув’язненні. Крім того, після затримання Зізу силою змусили записати відео із «зізнанням».
  • 18 травня 2022 року «суддя» «Євпаторійського міського суду» Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч.1 статті 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (дискредитація російських збройних сил). На початку червня 2022 року Росфінмоніторинг вніс Богдана Зізу до оновленого «переліку терористів і екстремістів».
  • На початку липня 2022 року активісту додали додаткові статті обвинувачення. Зізу обвинуватили у порушенні ст.167 ч.2 КК РФ (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна шляхом підпалу); ст.214 (вандалізм), ст. 205 (терористичний акт).
  • Зізу етапували у Росію до Ростова-на-Дону. Його справа слухається у Південному окружному військовому суді судовою колегією під головуванням Романа Пліско.