«Пахне гаром і мулом». Після підриву Каховської ГЕС у Новій Каховці продовжує прибувати дніпровська вода

Новини
Затоплена Нова Каховка. 06.06.2023 Фото: t.me/Tsaplienko

Після підриву Каховської ГЕС у Новій Каховці підтоплений Літній кінотеатр і Палац культури. Мешканці правобережної частини Херсонщини повідомляють про підтоплення вулиці на околиці села Дар’ївка Херсонського району і про підвищення рівня води в річці Інгулець.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Мешканці звільненої правобережної частини Херсонщини розповідають про підвищення на півметра рівня води в річці Інгулець, а також підтоплення вулиці на околиці села Дар’ївка Херсонського району.

«Розташовані на високому скелястому узбережжі села Іванівка, Новотягинка та інші, мабуть, не зачепить. А в тих, які знаходяться в низині, може бути біда. Ми плачемо і переживаємо, що буде. Найбільше турбуємося щодо долі Запорізької АЕС, бо від росіян тепер можна очікувати все, що завгодно», – розповіли ЦЖР мешканці Дар’ївської громади.

В смт Дніпряни Новокаховської громади, що на лівобережжі Херсонщини, зараз шуму дніпровської води вже не чути.

«Кожні десять хвилин детонують міни, розкидані росіянами на узбережжі. Всюди пахне гаром і мулом», – сказала ЦЖР мешканка Дніпрян.

У самій Новій Каховці підтоплений Літній кінотеатр і Палац культури.

Затоплений Палац культури у Новій Каховці. 06.06.2023 Фото: t.me/s/kahovskii_ruh

Розповідають про підтоплення території дому марочних коньяків «Таврія». Вода дійшла до проспекту Дніпровського в центрі міста.

Затоплена Нова Каховка. 06.06.2023 Фото: t.me/Tsaplienko

«Найбільше в нашій громаді можуть постраждати території, починаючи з села Корсунка, вода розіллється по низині, аж до Нової Маячки Херсонського району. Тобто, найбільша загроза для Нової Каховки буде не з боку Дніпра, а з низинної південної сторони громади. Там затоплення можуть бути найсуттєвішими», – розповіла ЦЖР голова Новокаховського товариства охорони пам’яток культури, архітекторка Тетяна Євсєєва.

Затоплений стадіон у Новій Каховці. 06.06.2023 Фото: t.me/Tsaplienko

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затоплює населенні пункти, розташовані нижче неї. Українська влада розпочала евакуацію населення правобережної Херсонщини та закликає населення окупованих районів області, прилеглих до Дніпра, залишити небезпечну територію.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter