США надають додаткові $205 млн на гуманітарну допомогу для українців – Блінкен

Новини
Державний секретар США Ентоні Блінкен Фото: AFP

Сполучені Штати оголосили про надання 205 млн доларів на додаткову гуманітарну допомогу для українців, що постраждали від наслідків широкомасштабного вторгнення Росії.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

«Сполучені Штати надають 205 мільйонів доларів додаткової гуманітарної допомоги для народу України в рамках нашої підтримки тих, хто постраждав від неспровокованої, невиправданої та жорстокої війни Росії проти України», – йдеться в документі.

Як зазначається, гуманітарна допомога США буде скерована на продовольство, безпечну питну воду, послуги захисту, освіту, засоби до існування, правову допомогу, доступне житло, охорону здоров’я та інші послуги й товари через міжнародні й неурядові організації.

«Ці кошти також допомагають жертвам конфлікту підтримувати зв’язок з членами сім’ї, які були розлучені, і сприяють возз’єднанню сімей, коли це можливо», – наголошується в заяві.

Як вказав Блінкен, з урахуванням нового пакета допомоги загальний обсяг фінансування гуманітарної допомоги для України з боку США у 2023 фінансовому році становить понад 605 мільйонів доларів. Загалом з лютого 2022 року Сполучені Штати надали понад 2,1 млрд доларів гуманітарної допомоги для українців як всередині України, так і в регіоні.

«Ми продовжуємо закликати до негайного припинення агресивної війни з боку Росії та до того, щоб Росія сприяла безперешкодному доступу постачальників гуманітарної допомоги в Україні та безпечному проходу для тих, хто прагне переїхати в безпечніші райони», – заявив очільник зовнішньополітичного відомства США.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter