У Ростові почався незаконний суд над полоненими «азовцями», яких РФ обвинувачує у «тероризмі»

Новини
Полонені «Азовці» у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону, 14.06.2023 Фото: Facebook Дмитро Лубінець

У Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону 14 червня відбулося перше засідання у справі за обвинуваченням 24 громадян України у «причетності до терористичної організації» та в «участі в акціях з повалення влади в «ДНР». Всі вони діючі або колишні військовослужбовці полку «Азов» Національної гвардії України. На лав підсудних було 22 українця, з них вісім жінки, які працювали кухарями в «Азові». Ще двоє «азовців» раніше повернулись в Україну внаслідок обміну полоненими.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«На Росії відбувся суд над українськими полоненими «азовцями». На лаві підсудних – 22 українських полонених, серед яких 8 жінок, які працювали кухарями в батальйоні «Азов». Країна-агресор цинічно звинувачує українських захисників у так званій «причетності до терористичної організації» та «участі в акціях з повалення влади у «ДНР», – заявив омбудсмен.

Він зазначив, що «для Росії – це чергове судилище, собі на втіху, а для України і світу – це підтвердження, що РФ продовжує перетворювати українських героїв у злочинців».

Полонені «Азовці» у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону, 14.06.2023. Фото: Facebook Дмитро Лубінець

«За плечима цих людей – захист українського Маріуполя, врятовані життя цивільних, «Азовсталь», ночі й дні під російськими обстрілами з усіх видів озброєння, ворожий полон. Але, якщо РФ визнає їх винними у цих безглуздих статтях, то українським бійцям загрожує покарання від 15 років до довічного ув’язнення», – наголосив омбудсмен України.

Він додав, що наступне засідання суду призначили на 28 червня – День Конституції України.

Полонені «Азовці» у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону, 14.06.2023. Фото: Facebook Дмитро Лубінець

В свою чергу, Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) вказує, що серед тих, кого незаконно судять у РФ на рівні з військовополоненими є і цивільні українці, які раніше служили в «Азові» і були захоплені росіянами на окупованих територіях України після початку широкомасштабного вторгнення Росії.

Зокрема, це – кінолог Ярослав Ждамаров, який служив в «Азові» за контрактом з 2016 до 2019 рік, а потім разом із дружиною та мамою жив у Маріуполі та був затриманий окупантами під час фільтрації при виїзді з міста в селі Безіменне в ніч на 24 квітня 2022 року.

Також цивільним вважається Артем Гребешков, який служив у полку «Азов», був в АТО і має нагороди. Його контракт закінчився в 2021 році, після чого він жив у Маріуполі. Тобто на момент затримання чоловік був цивільним.

У себе вдома в Мангуші 25 березня 2022 року був затриманий ще один колишній «азовець», пенсіонер Анатолій Грицик. До його будинку прийшли люди у формі, викрали його та дружину. За 45 днів жінку відпустили, тоді як Грицика забрали у СІЗО окупованого Донецька, а згодом перевезли до Ростова-на-Дону.

Ярослав Ждамаров, Артем Грєбєшков і Анатолій Грицик. Фото: Reuters

Як вказали у МІПЛ, також на лаві підсудних опинилися дев’ять жінок. Деяких із них, ймовірно, затримали на базі полку в Урзуфі, деяких – під час виїзду з окупованих територій після дозволів командирів залишити місто разом із дітьми. Переважна більшість жінок є діючими військовослужбовцями «Азову».

Ще двох військовослужбовців полку «Азов», які 14 червня також мали опинитися на лаві підсудних, віддали Україні під час інших обмінів полонених.

У МІПЛ нагадали, що 2 серпня 2022 року Верховний суд РФ за позовом генеральної прокуратури РФ визнав «Азов» «терористичною організацією» та заборонив її діяльність на території Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter