Надія Попоніна, гауляйтерка села Борозенське на звільненій частині Херсонщини отримала підозру у колабораційній діяльності

Новини
Село Борозенське на Херсонщині і Надія Попоніна, колаборантка. Фото: eprostir.org і соцмережі

62-річній Надії Попоніній СБУ заочно повідомила про підозру в добровільній роботі на окупантів гауляйтеркою села Борозенське Бериславського району Херсонщини. Перед звільненням правобережної частини області від російських загарбників вона втекла разом із окупантами.

Про це йдеться в повідомленні про підозру Служби безпеки України від 20 червня, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 62-річна Надія Попоніна, уродженка Кіровської області РФ, мешканка села Борозенське Херсонської області, на початку вересня 2022 року добровільно очолила окупаційну адміністрацію Борозенської територіальної громади.

Надія Попоніна організувала роботу так званого «Борозенского сельского совета», захоплених окупантами комунальних підприємств та установ, допомагала видавати російські пенсії та виплати, проводила незаконний референдум з «приєднання» Херсонської області до РФ.

Відомо, що під час втечі окупантів з правобережної частини Херсонщини гауляйтерка Борозенського Надія Попоніна втекла до Росії.

За скоєний злочин їй повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. За це вона може потрапити за ґрати на строк від п’яти до десяти років.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти призначили новим гауляйтером Горностаївки Каховського району на лівобережній Херсонщині Ніколая Смородінова з російської Кубані. Він став уже третім призначенцем загарбників у цій громаді. Перший гауляйтер Горностаївки Юрій Гранкін втік ще в листопаді, а другий, Петро Мельниченко, за словами місцевих нібито сам пішов з посади.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter