Зеленський підписав закон про заборону ввезення та розповсюдження книг з Росії та Білорусі

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обмеження ввезення та розповсюдження в Україні видавничої продукції з Росії, Білоруси та тимчасово окупованої території України. Документ був ухвалений Верховною Радою ще 19 червня 2022 року.

Про це глава держави повідомив у Telegram.

«Підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Вважаю закон правильним», – написав Зеленський.

Він також пояснив, що текст закону був надісланий інституціям Євросоюзу для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми документа вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що закон про обмеження ввезення та розповсюдження видавничої продукції з Росії, Білорусі та тимчасово окупованої території України посилить позиції української мови та стимулюватиме розвиток українського книговидання.

«Цей закон посилить позиції української мови та стимулюватиме розвиток українського книговидання і книгорозповсюдження шляхом ефективної протидії колонізаторській політиці зросійщення України. Відтепер книги видаватимуться мовою оригіналу, в українських перекладах, мовами ЄС і корінних народів України. Серед головних завдань стратегічно важливого документа – заборона імпорту видавничої продукції з держави-агресора та недопущення руйнівного російського впливу на український книжковий ринок», – сказав Кремінь.

У травні 2023 року на сайті президента була зареєстрована петиція із вимогою підписати закон заборону ввезення і розповсюдження російської видавничої продукції. У відповіді на петицію Зеленський пояснив, що не візував його, оскільки надійшли пропозиції від Міністерства юстиції та МЗС України застосувати вето, а віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина поінформувала про направлення цього закону інституціям ЄС.

Нагадаємо:

  • 19 червня 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Наступного дня він був переданий на підпис президента.