У Криму «суд» Білогірського району оштрафував двох кримських татар за кримськотатарський прапор на автомобілях

Новини
Російські поліцейські беруть поясненя в учасників акції до Дня кримськотатарського прапора біля гори Ак-Кая, Білогірський район Криму. 25.06.2023. Фото: Facebook Elmaz Qırımlı

В окупованому Криму 25 червня під час пішого сходження групи кримських татар на гору Ак-Кая (Біла скеля), присвяченого Дню кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня, співробітники російської поліції затримали трьох учасників заходу за нібито проведення несанкціонованого автопробігу.

Про це повідомила на сторінці у Facebook кримськотатарська активістка Ельмаз Акімова.

За її словами, було затримано 73-річного Рустема Курносова, інваліда 3 групи Енвера Усеїна 1958 р.н. та сина редактора кримськотатарської газети «Къырым» Сервера Ібрагімова – Ебабіля Ібрагімова.

Після взяття пояснень у райвідділі Карасубазара (Білогірська) Ебабіля Ібрагімова відпустили. На Рустема Курносова та Енвера Усеїнова склали протоколи за ст. 20.2 ч.2 КоАП РФ «Організація чи проведення громадського заходу без подання в установленому порядку повідомлення про проведення громадського заходу».

Санкція статті передбачає накладення штрафу у розмірі від 20 до 30 тисяч рублів або 50 годин обов’язкових робіт, або адміністративний арешт терміном до 10 діб.

«Білогірський райсуд» визнав Рустема Курносова та Енвера Усеїнова винними у скоєнні адміністративного правопорушення та призначив адмінштрафи у розмірі 20 000 рублів кожному.

«Тобто «суд» закидає порушення проведення автопробігу з демонстрацією кримськотатарського прапора. На двох автомобілях було встановлено прапор. Це й спричинило притягнення до адміністративної відповідальності. При цьому жодного автопробігу не було», – написала Ельмаз Акімова.

Вона зазначила, що водночас біля підніжжя Ак-Кая було розгорнуто російський прапор.

«На зауваження активістів до поліції про те, чи ті люди подавали «повідомлення про проведення публічного заходу», співробітники поліції зам’ялися і природно їм не було чого відповісти. Усі рівні, але деякі рівніші», – додала активістка.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.