Підлітків Тіграна Оганнісяна і Микиту Ханганова у Бердянську застрелили російські снайпери: правозахисники повідомили деталі злочину

Новини
Тігран Оганнісян та Микита Ханганов. Колаж: investigator.org.ua

Обставини загибелі двох підлітків, Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова, у тимчасово окупованому Бердянську досі незрозумілі. Навіть якщо припустити, що підлітки почали стріляти першими, їх не намагалися «знешкодити якимось іншим чином».

Про це заявила співзасновниця Медійної ініціативи за права людини, координаторка напрямку «Війна і правосуддя» Ольга Решетилова в етері «Радіо Свобода».

«Ніхто не знає, як це відбувалося, і що відбувалося в той момент. Сьогодні (26 червня — ред.) нам стало відомо, що хлопці були вбиті пострілами снайперів. Микита був убитий пострілом у голову, а Тігран — у серце. Тобто окупаційна поліція навіть не намагалася якимось чином зберегти життя хлопців», — розповіла вона.

За словами правозахисниці, впродовж пів року підлітки перебували під слідством, а, відповідно, під тиском та з обшуками. На слідчі експерименти слідчі приїжджали з кількома «джипами» силовиків.

«Усі ці слідчі дії супроводжувалися величезною кількістю озброєної охорони. Натомість у цій ситуації жодної спроби, якщо вірити версії окупантів, що це був напад на поліцейських, якимось іншим чином перешкодити цим діям хлопців не було», — підкреслила вона.

Решетилова також нагадала, що вбивству Оганнісяна та Ханганова передувало піврічне переслідування. Зокрема, Тіграна викрали та якийсь час утримували в місцевій поліції, де катували. Обидва підлітки зазнавали тиску з боку окупаційної влади.

«Але в останні тижні цей тиск неймовірно посилився, тому що так звані слідчі вже підготували їм обвинувачення в «диверсії», що нібито вони готували підрив електроопор на мелітопольській залізниці. І цю справу мали передавати вже у суд. А це означало, що швидше за все, вони будуть знову заарештовані», — сказала правозахисниця.

Вона додала, що підлітки втекли з дому і переховувалися кілька днів після того, як минулого тижня до них приїхав підконтрольний окупаційній адміністрації слідчий. Мати Тіграна з молодшими дітьми виїхала з Бердянська і не могла йому допомогти.

«Щойно Тігран з’явився вдома, до нього відразу приїхав цей слідчий. І вони мали дуже тривалу розмову з ним. Про що? Ми не знаємо. Після цього Тігран і Микита вийшли прогулятися містом. Тігран ще розмовляв зі своєю мамою. Він був абсолютно спокійний. Він сказав, що він до дев’ятої години планує бути вдома, що вони з Микитою думають, як святкувати Микитин день народження, тому що Микиті в неділю виповнювалося 17 років», — розповіла Решетилова.

На її думку, поведінка хлопця за пів години до повідомлень про стрілянину не вказувала на те, що він планує «якісь ризиковані для свого життя дії».

Також окупаційна влада говорить про те, що нібито в цій перестрілці постраждали цивільні люди — випадкові перехожі. Водночас правозахисники такої інформації наразі підтвердити не можуть.

«Ми бачили все це листування в місцевих чатах упродовж того, як відбувалася стрілянина. Це дуже нетривалий період. І жодної інформації про те, що хтось там постраждав із цивільних, не було», — зазначила вона.

Решетилова вважає, що окупаційна влада намагається «повісити» на вбитих злочини, яких вони не вчиняли. Це, мовляв, спроба приховати факти знущань і катувань із підлітків.

Як повідомляв ЦЖР, 24 червня 2023 року у Бердянську юні партизани вбили окупанта і поліцейського-зрадника. Самі герої загинули. Рашисти заявили, що під час перестрілки в тимчасово окупованому місті було «ліквідовано» двох українських диверсантів, серед яких був Тігран Оганнісян.

Тіграна Оганнісяна та його друга Микиту Ханганова вже неодноразово затримували російські силовики. Обидва хлопці 2006 року народження. Станом на 16 червня Оганнісян перебував за ґратами і окупаційна влада мала наміри судити двох підлітків з Бердянська, обвинувачуючи їх у підготовці диверсії. 15 червня 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій вимагав звільнити Микиту Ханганова та Тіграна Оганнісяна. 

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) проведе власне розслідування обставин вбивства російськими окупантами 24 червня двох підлітків у Бердянську. Разом з Тіграном Оганнісяном загинув його товариш і однокласник Микита Ханганов. Їх обох загарбники викрадали у вересні 2022 року, обвинувативши у диверсії. Українські слідчі органи порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter