У Маріуполі окупанти виселяють з квартир законних власників

Новини
Нові «маріупольці», яких Росія масово звозить і розселяє у тимчасово окупованому місті, 27.06.2023. Фото: t.me/andriyshTime

У Маріуполі окупаційна адміністрація почала виганяти зі вцілілих квартир законних власників, якщо вони не можуть документально підтвердити росіянам своє право власності.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Російська окупаційна армія продовжує вчиняти воєнні злочини, «віджимаючи» приватні  житлові будинки і квартири українців в містах і селах нових окупованих територій. 

Втім, якщо на Запоріжжі та Херсонщині під  «націоналізацію» потрапляє нерухомість тих мешканців, які вимушено покинули свої домівки, то у Маріуполі окупаційна влада пішла далі, відбираючи житло у власників, яким пощастило не втратити його від масштабних обстрілів і бомбардувань навесні 2022 року.  

«По-простому, якщо в тебе згоріли документи, а в квартиру хочуть заселитись цивільні або військові окупанти, то життя безхатьки тобі гарантовано. Ось так, речі — на вулицю, людей — у нікуди», — коментує коротке відео з Маріуполя на своєму Telegram-каналі радник мера Петро Андрющенко.

Речі біля підʼїзду будинку у Маріуполі власника квартири, якого виселили окупанти, 27.06.2023, Фото: скріншот відео t.me/andriyshTime

«Конкретно до цієї квартири в Кальміуському районі заїзжають офіцери з окупаційного корпусу Маруполя. Навіть, з ордером від гауляйтера міста», — повідомив подробиці пан Андрющенко.

Російський військовий або будівельник у тимчасово окупованому Маріуполі, 26.06.2023. Фото: t.me/andriyshTime

Наразі окупаційні адміністрації вимагають від людей підтвердити своє право на нерухомість хоча б документами з українською реєстрацією. Найближчим часом анонсовано чергову масштабну «інвентаризацію» житлово фонду, зокрема, у смт. Михайлівка та в м. Бердянськ Запорізької обл.

З великою ймовірністю, такий аудит окупантам потрібен для чергового етапу експропріації нерухомості. На це вказують, наприклад, такі формулювання в оголошеннях, що в разі будь-яких негараздів з паперами «держслужбовці уповноважені вносити житлові приміщення до списку для вилучення до муніципального фонду».

Оголошення про «інвентаризацію» житлового фонду, розклеєні на будинках в смт. Михайлівка, 28.06.2023. Фото: t.me/vazelinen

Як показує досвід, окупаційні адміністрації діють на власний розсуд щодо «націоналізації». У Запорізькій області будинки і квартири спочатку визнають безхазяйними, після чого вже заселяють туди військових, або російських чиновників, вчителів, медиків тощо. У Маріуполі ордери на житло видає гауляйтер міста. 

У російському законодавстві відсутні механізми для визнання права власності на нерухомість і майно на територіях України, окупованих після 24 лютого 2022 року.  

За повідомленнями пропагандистів, Росреєстр тільки розробив законопроект про визнання документів про власність у «нових регіонах». 

«Документ має врегулювати особливості визнання та дії на території Російської Федерації документів, які є підставою для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що діяли на території ДНР, ЛНР, Запорізької області та Херсонської області на день їх прийняття до складу РФ», — йдеться в повідомленні держоргану країни-окупанта. 

Та навряд чи і після ухвалення законопроект гарантуватиме якісь права мешканцям захоплених регіонів України, адже свавілля і  беззаконня — невідʼємні складові «русского мира».

Центр журналістських розслідувань продовжує моніторинг ситуаціі з привласненням майна і розселенням російських військових на ТОТ у спецпроекті «Експропрійовані окупантами будинки і квартири на Запоріжчині».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter