В Україні скасований карантин у зв’язку з COVID-19

Новини

З 1 липня 2023 року на всій території України скасований карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Відповідна постанова КМУ оприлюднена на Урядовому порталі.

«Відмінити з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 р. на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», – йдеться у документі.

При цьому в Україні продовжать роботу пункти вакцинації від COVID, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

«COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть», – пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Зараз на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини.

Вакцинуватися, згідно з рекомендаціями ВОЗ, мають насамперед люди з груп ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури.

Вакцинація проти COVID-19 є рекомендованою, але не обовʼязковою. Базовий курс щеплення складається з двох вакцин (або з однієї, якщо використовується однодозна вакцина «Джонсон»). Після того роблять перший бустер і другий бустер. На сьогодні це рекомендована схема – базова для 95% українців.

З початку пандемії COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірусну хворобу.

У міністерстві наголошують, що рівень вакцинації в Україні залишається недостатнім для формування колективного імунітету до COVID-19.

Від початку вакцинальної кампанії проведено понад 35,3 млн щеплень. Одну дозу щеплення отримали 16 327 904 людини, дві дози – 15 477 258, отримали першу бустерну дозу – 3 171 471 людина, другу бустерну дозу – 296 892 людини.

Нагадаємо:

  • 13 вересня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови №1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Вони набрали чинності 20 вересня.
  • Уряд періодично подовжує дію адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації в країні.