Через вторгнення РФ чверть українців стали біженцями та вимушеними переселенцями – розвідка Британії

Новини
Українські біженці на залізничному вокзалі в Перемишлі (Польща) Фото RFE/RL

Британська розвідка вказує, що через повномасштабне вторгнення Росії близько чверті українців були змушені залишити свої домівки та виїхати за кордон або переїхати до інших населених пунктів у межах України.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, 29 червня українська влада повідомила, що, відповідно до законодавства про надзвичайний стан, з липня 2022 року із зон бойових дій на підконтрольних Україні територіях Донецької, Харківської та Херсонської областей було евакуйовано 139 тисяч громадян.

«Це лише одна частина ширшої кризи переміщення, що триває в Україні. За оцінками ООН, 6,3 мільйона українців залишаються біженцями, а понад п’ять мільйонів – внутрішньо переміщеними особами», – йдеться в огляді.

Як наголошують у британській розвідці, із довоєнним населенням у 44 мільйони чверть українців були змушені залишити свої домівки внаслідок вторгнення Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter