ФСБ заявила про запобігання «замаху» на гауляйтера Криму Сергія Аксенова, який нібито готувала СБУ

Новини
Затримання «агента СБУ» і Сімферополі. Фото: скріншот відео ФСБ

ФСБ заявила про запобігання «замаху» на так званого «главу Криму» Сергія Аксенова, який нібито мав намір вчинити громадянин РФ, завербований Службою безпеки України.

Про це повідомляє прес-служба ФСБ.

«Під час проведення оперативно-розшукових заходів встановлено та затримано громадянина Росії, 1988 р.н., який був завербований співробітниками СБУ і пройшов на території України курс навчання розвідувально-підривної діяльності, у тому числі навчання мінно-вибуховій справі», – йдеться у повідомленні.

Як стверджують у ФСБ, у червні 2023 року «агент іноземної спецслужби» прибув на територію окупованого Криму та розпочав підготовку вчинення теракту, який планував здійснити шляхом підриву легкового автомобіля гауляйтера Сергія Аксенова.

«Однак довести злочинний намір до кінця підривник не встиг, тому що при вилученні зі схованки вибухового пристрою його було затримано», – заявили у ФСБ.

Як зазначається, слідчим підрозділом «кримського управління ФСБ» щодо затриманого порушено кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 30, ч. 1 ст. 205 КК РФ («Замах на скоєння терористичного акту»), і навіть ч. 1 ст. 222.1 КК РФ («Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин чи вибухових пристроїв»). Йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

ФСБ також опублікувала відео затримання «агента СБУ» та вибуховий пристрій, який у нього був вилучений. Як стверджується, затриманий визнав, що «був завербований спецслужбами України та отримав позивний «Каратист».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter