ПА ОБСЄ визнала Росію державою-спонсором тероризму і ПВК «Вагнер» – терористичною організацією

Новини
Фото: Facebook Yevheniya Kravchuk

Парламентська асамблея ОБСЄ 4 липня визнала Росію державою-спонсором тероризму, а приватну військову компанію «Вагнер» – терористичною організацією.

Про це повідомила членкиня української делегації, заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук у Facebook.

«Сьогодні завершили роботу на сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Ванкувері прийняттям Підсумкової Декларації, яка, зокрема, говорить, що: тероризм становить одну з найбільших загроз міжнародному миру та безпеці; дії «Групи Вагнера» від імені російського уряду можуть бути справедливо охарактеризовані як терористичні (наголошуючи, що президент РФ особисто визнав, що «Група Вагнера» була «повністю фінансована» державою)», – написала Кравчук.

Також, додала вона, у декларації зазначено, що держави-члени ОБСЄ мають вжити заходів проти ПВК «Вагнер» та її афілійованих і правонаступницьких структур, зокрема шляхом оголошення їх терористичною організацією.

«Найголовніше – (ПА ОБСЭ – ред.)закликає держав-членів посилювати міжнародні норми, які чітко визнають: терористичний характер «Групи Вагнера» та її дій; відповідальність Російської Федерації, як держави-спонсора цієї терористичної організації; неприпустимість залучення таких суб’єктів у міждержавні відносини. Вперше таке формулювання закріплене у офіційному документі міжнародної організації», – наголосила Кравчук.

Вона нагадала, що аналогічний термін «state sponsor of terrorism» є і законодавстві США, які також є членом ОБСЄ.

«Маю надію, що це рішення стане каталізатором визнання держави-агресора спонсором тероризму не лише в США, а й у всьому світі. Адже тероризм не має залишатися поза увагою та справедливим покаранням», – зазначила Кравчук.

30 червня – 4 липня 2023 року у Ванкувері (Канада) проходила літня сесія ПА ОБСЄ. Під час неї Асамблея ухвалила рішення про створення спеціального комітету з питань України для консультацій між парламентарями 57 країн-учасниць щодо допомоги українцям через вторгнення Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter