РФ збирається залучити до армії ще 500 тисяч осіб для війни на виснаження – Генштаб ЗСУ

Новини
войска РФ
войска РФ

До лав окупаційної армії РФ передбачається додатково залучити до 500 000 чоловік і, враховуючи великий мобілізаційний ресурс, Москва «здатна повністю забезпечити власні збройні сили особовим складом для тривалої війни на виснаження».

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

Він зазначив, однак, що рівень підготовки та забезпечення військовослужбовців, які підписують контракти з МО РФ, «недостатній для виконання завдань за призначенням», оскільки окупанти набувають досвіду вже в ході бойових дій.

Громов уточнив, що з початку весняного призову (орієнтовно за 2,5 місяці) у РФ взяли на контракт 6000 – 15 000 осіб, але командування ЗС РФ збирається в стислий термін покращити ситуацію на 40 000 багнетів шляхом формального «вливання» до складу армії бойовиків нібито приватних військових компаній (крім терористів групи Вагнера).

Щодо окупантів на території союзної Кремля Білорусі, там у центрах підготовки проходять навчання від 3000 до 5000 мобілізованих росіян.

Громов додав, що масовий набір ув’язнених (за оцінками – до 27 000 осіб) у Росії проводився лише до групи Вагнера.

Коментуючи анонс на початку 2023 року від військового керівництва РФ про формування не менше 20 нових дивізій (кожна від 5000 до 20 000 військових), бригадний генерал ЗСУ повідомив, що наразі відомо про формування противником нових в/ч та підрозділів у складі 25-ї загальновійськової армії Центрального військового округу (мотострілецька дивізія, дві мотострілецькі та одна танкова бригади) та 40-го армійського корпусу Південного військового округу (мотострілецька дивізія та бригада) ЗС РФ.

Ці сили, за його словами, можуть бути застосовані як стратегічний резерв, можливі терміни їхньої готовності – не раніше початку 2024 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter