Зеленський повертається до України із раніше інтернованими до Туреччини командирами захисників «Азовсталі»

Новини
Президент Володимир Зеленський разом з командирами захисників «Азовсталі» повертаються в Україну, 08.07.2023. Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Президент України Володимир Зеленський повертається в Україну з Туреччини разом з командирами захисників Маріуполя і «Азовсталі» Денисом Прокопенко, Святославом Паламарем, Сергієм Волинським, Олегом Хоменком, Денисом Шлегою, які у вересні 2022 року були інтерновані до Туреччини після визволення з російського полону.

Про це Зеленський, який перебував з візитом у Туреччині, повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Повертаємося додому з Туреччини й повертаємо додому наших героїв. Українські воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега нарешті будуть із рідними. Слава Україні!», – написав президент.

Він також опублікував відео, на якому всі п’ятеро командирів захисників Маріуполя та «Азовсталі» сідають на борт літака президента.

Як повідомлялось, 22 вересня 2022 року у межах обміну вдалося звільнити 215 українських захисників, яких обміняли на 55 російських військових та кума Путіна Віктора Медведчука. Серед звільнених були п’ятеро командирів захисників «Азовсталі», які відтоді перебували у Туреччині під особистими гарантіями захисту і безпеки президента Туреччини Реджепа Ердогана.

У жовтні 2022 року командиру полку Національної гвардії «Азов» Денису Прокопенку (позивний Редіс), його заступнику Святославу Паламарю, в.о. командира 36 окремої бригади морської піхоти Сергію Волинському (позивний Волина), старшому офіцеру «Азова» Олегу Хоменку та командиру 12-ї бригади Національної гвардії України Денису Шльозі було присвоєно звання «Герой України».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter