У незаконно засудженого в РФ кримчанина Богдана Зізи після голодування погіршилось здоров’я, однак йому не надають меддопомогу – Лубінець

Новини
Богдан Зіза. Фото: instagram.com/bogdan.ziza

У незаконно засудженого в РФ до 15 років позбавлення волі кримського активіста Богдана Зізи після проведеного голодування значно погіршилось здоров’я, він схуд на 10 кг, однак в СІЗО йому не надають медичну допомогу.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«У кримського художника та активіста Богдана Зізи почалися проблеми зі шлунком після завершення голодування. Організм не сприймає їжу після тривалої перерви», – зазначив омбудсмен України.

Він нагадав, що голодування тривало 17 днів, головною вимогою Богдана було позбавити нав’язаного йому російського громадянства та звільнити всіх українських політв’язнів.

«Хлопець схуд на 10 кілограмів. Будь-які інші деталі щодо стану його здоров’я наразі невідомі. Богдан Зіза, як повідомляють його рідні, залишається в ізольованій камері. Адвокат подав апеляцію на рішення Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону, який засудив українця до 15 років позбавлення волі. Невдовзі Богдана Зізу мають етапувати до Новочеркаська», – додав Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що ненадання належної медичної допомоги громадянам України, позбавленим свободи Росією з політичних мотивів, має системний характер. Це завдає шкоди здоров’ю, загрожує життю й може призвести до летальних наслідків.

Він також вертає увагу світової спільноти, що РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право та Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання меддопомоги прирівнюється до катувань і тортур, а також суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Росія має звільнити Богдану Зізу та інших незаконно утримуваних українських громадян!», – заявив омбудсмен України.

Нагадаємо:

  • 17 травня 2022 року ФСБ затримала кримчанина Богдана Зізу. Його обвинуватили у тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі «адміністрації» Євпаторії.
  • Богдан Зіза вказував, що слідчий кримського управління ФСБ Олександр Лавров на етапі слідства бив його, загрожував умовами СІЗО і описував, що буде з художником, коли той опиниться в ув’язненні. Крім того, після затримання Зізу силою змусили записати відео із «зізнанням».
  • 18 травня 2022 року «суддя» «Євпаторійського міського суду» Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч.1 статті 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (дискредитація російських збройних сил). На початку червня 2022 року Росфінмоніторинг вніс Богдана Зізу до оновленого «переліку терористів і екстремістів».
  • На початку липня 2022 року активісту додали додаткові статті обвинувачення. Зізу обвинуватили у порушенні ст.167 ч.2 КК РФ (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна шляхом підпалу); ст.214 (вандалізм), ст. 205 (терористичний акт).
  • Зізу етапували у Росію до Ростова-на-Дону.
  • 6 червня 2023 року Південний окружний військовий суд в російському Ростове-на-Дону засудив Богдана Зізу до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у тероризмі.