Крим: виїхати чи заїхати. Як росіяни їдуть через окупований південь України після руйнування на Керченському мосту

Новини
Черга авто в окупований Крим, 18 липня 20223 року
Черга авто в окупований Крим, 18 липня 20223 року

Внаслідок часткового руйнування Керченського мосту росіянам пропонують добиратися до Криму (і навпаки) через так званий «сухопутний коридор», тобто через окуповану частину Донецької, Запорізької та Луганської областей. Заради туристів на ТОТ окупаційна влада скасувала комендантські години для транзитних автівок і розробила рекомендації на кшталт «запастися водою» і «не з’їжджати з основних трас». Навіть перспектива зустрітися вночі з танком не зупиняє росіян, охочих добратися в Крим. Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про те, як росіяни їдуть через окупований південь України після руйнування на Керченському мосту. 

За повідомленнями водіїв, станом 18 липня на КПВВ «Чонгар» затори є тільки в сторону Криму. Дорога на Запоріжжя – вільна. 

«З Криму черги немає, навіть речі не перевіряють. В зворотній бік дуже великий затор». «На в’їзд в Крим черга від Чонгара до Джанкою три полоси, а іноді – чотири», – повідомляють подорожуючі в тематичних чатах в Телеграм.

Так виглядає затор перед КПВВ “Чонгар”.

Там же обговорюють можливість об’їзду через Армянськ. За словами тих, хто випробував цей шлях, проїхати КПП там швидше, але дороги значно гірші:

«В цілому швидше, але дорога дуже погана. Точніше сказати там нема дороги».

Проте в цілому стан доріг на ТОТ росіян влаштовує, а іноді і «захоплює»: «У мене в провінції такі дороги вважаються чудовими».

«Гарно добралися «новими територіями». Дорогою є автозаправки і магазини, дороги прекрасні. “Убиває” тільки затор на в’їзді в Крим”, – діляться враженнями туристи.

Мешканці ТОТ Запорізької області особливих змін трафіку не помічають

“Вчора дійсно було багато автівок. Але особливих проблем не виникало. Ймовірно через те, що окупанти майже не зупиняли машини на блокпостах. Ні з російськими номерами, ні нас – місцевих», – розповідає ЦЖР мешканець Мелітопольського району.

Інформацію про те, що окупанти фактично не зупиняють машини, підтверджує і Мелітопольський міський голова Іван Федоров у своєму Телеграм-каналі.

«Щоб русскіє не пеклися на сонці у багатокілометрових заторах, колонну машин зараз пропускають на чесному слові – навіть паспорти не просять, фіксують лише кількість пасажирів. Жоден з блокпостів на шляху слідування «руссо туристо» не зупиняє автівки, не перевіряє машини, не дивиться в документи», – повідомив Федоров.

Як повідомляють мешканці Бердянського району, транзитні авто ідуть в обхід Бердянська, тому в самому місті ніяких проблем через це не виникає. 

Про ситуацію в Донецькій області повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Кримська навала – наслідки. Аварія на проміжку Широкіне-Новазовськ. Через тянучки в бік Маріуполя та далі на Крим аварійність просто зашкалює. Логістиці росіян – повний гаплик. Добре», – пише Андрющенко в своєму Телеграм-каналі.

При цьому інформації про великі затори на кордоні РФ з окупованою частиною Донецької області немає. За свідченнями водіїв, станом на середину дня 18 липня на пункті пропуску не більше 20 автівок в будь-який бік кордону.

Частина коментарів в чатах стосується безпекової ситуації.

«Вночі часто переганяють військову техніку через дорогу, в повній темряві і можна зустріти танк без габаритів і світла на трасі, тож будьте максимально обережними», – повідомляють ті, хто вже їхав трасою.

Проте це не зупиняє росіян.

«Такое себе развлечение, с маленьким ребенком в зоне сво… Внимательно изучите , куда едете. А где у нас не зона СВО? Так что теперь никуда не ездить?».

Напередодні російські пропагандисти пропонували таку схему об’їзду через окуповані території України.

  • Як повідомляють російські пропагандисти, 18 липня рух Кримським мостом для автомобілів відкрито правою смугою в напрямку Тамань-Керч за реверсивною схемою. Черга з автомобілів, які намагаються виїхати з окупованого РФ півострова, сягала близько двох кілометрів.
  • Атака на Керченський міст сталася вночі 17 липня. Як повідомляють українські ЗМІ з посиланням на власні джерела, це є спецоперацією Служби безпеки України та Військово-морських сил.