Через удари окупантів пошкоджені термінали та інфраструктура портів «Одеса» та «Чорноморськ», задіяні в Зерновій ініціативі (ФОТО)

Новини
Фото: t.me/miUkraune

Під час ракетного удару російських окупантів вночі 18 та 19 липня були атаковані та отримали пошкодження зернові термінали та портова інфраструктура в портах «Одеса» та «Чорноморськ», які працювали в рамках Зернової ініціативи. У порту «Чорноморськ» були знищені 60 тисяч тонн зерна, які мали бути завантажені на великовантажне судно.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Росія продовжує тероризувати світ навіть після виходу з Зернової ініціативи. Вночі, 19 липня, Росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в портах», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

Крім того, вказали у міністерстві, напередодні вночі 18 липня була атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору. В результаті пошкоджено резервуари та причали Одеського порту.

В свою чергу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що у порту «Чорноморськ» були знищені 60 тисяч тонн зерна.

«Вночі 18 та 19 липня росія обстріляла об’єкти портової інфраструктури, які були задіяні в «Зерновій ініціативі». Агресор вкотре довів, що людські цінності для нього порожній звук, довіри до його слів як не було так і немає. Атаковані зернові термінали та портова інфраструктура в портах Одеса та Чорноморськ. Нічний удар вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. У порту Чорноморська також були знищені 60 000 т зерна, яке мало бути завантаженене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому», – сказав Сольский.

Як повідомлялось, під час нічного удару 19 липня на Одещині російські війська ракетами та дронами Shahed атакували зерновий і олійний термінали у порту, промисловий об’єкт в Одеському районі. Внаслідок влучань та падіння уламків поранені щонайменше 10 людей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter