Трансформації Росії у її нинішніх кордонах недостатньо для майбутньої безпеки України — Чубаров

Новини
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: Facebook

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав умови для відновлення безпеки у Чорноморському регіоні.

Як він заявив під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи у коментарі ЦЖР, для сталого миру в Україні і запобігання реваншизму РФ, окрім деокупації усіх територій, військової перемоги над Росією і нової архітектури безпеки у Чорноморського регіону, необхідна трансформація самої Росії з урахуванням прав корінних народів, що мешкають на її території.

«Якщо ми не усвідомимо свою роль у намаганнях титульних народів Росії влаштувати свою долю згідно з міжнародним правом, якщо залишимося осторонь — це впливатиме на нашу безпеку… Я стверджую, що трансформація Росії в нині існуючих її кордонах не є безпечним для України», — заявив Рефат Чубаров.

На його думку, якщо світ і далі боятиметься Путіна і деокупації Криму, це призведе до ще більших гуманітарних катастроф.

«Не було б 24 лютого 2022 року — не було б протверезіння і такої консолідації навколо України. Десятки тисяч українських життів, загинули наші люди, діти, зруйновані міста, а їм цього не достатньо. [Світу] краще усвідомити, що треба випередити Путіна перед більшими катастрофами», — вважає Рефат Чубаров.

Як повідомлялось, 18-19 липня у Києві проходив Міжнародний форум Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд».

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter