Через знищення російськими військами Каховського водосховища без води залишилось село Василівка Херсонської області

Новини

Без води залишилося село Василівка Любимівської територіальної громади Каховського району на Херсонщині. Через знищення Каховського водосховища місцеві свердловини повністю висохли, а насоси вийшли з ладу, оскільки забилися мулом. Набрати воду людям ніде: вода в знищеному водосховищі відійшла від звичного берега на сотні метрів, але до неї окупанти нікого не підпускають.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

За словами мешканців села, місцеві свердловини висохли, а насоси згоріли, бо почали качати мул і глину. Раніше люди могли набирати технічну воду з Каховського водосховища, оскільки Василівка розташована прямо на його березі. Але після підриву окупантами Каховської ГЕС і знищення водосховища вода в Дніпрі відійшла від звичного берега на сотні метрів, але росіяни нікого не підпускають навіть до колишньої берегової смуги.

Окупаційні ЗМІ стверджують, що мешканцям Василівки почали підвозити технічну і питну воду. Однак люди кажуть, що російські загарбники привозять їм дуже мало води, яка не задовольняє навіть їхніх базових потреб.

Довгий час окупанти взагалі не звертали увагу на проблему з водопостачанням у Василівці і лише днями розродилися обіцянками пробурити в селі нову, більш глибоку свердловину. 

За словами гауляйтера Каховки Павла Філіпчука, проблеми з водопостачанням почалися і в цьому місті: в чотирьох місцевих свердловинах вода вже відсутня.

  • Як повідомляв ЦЖР, для вирішення проблеми з водопостачанням у прибережних населених пунктах Каховського району загарбники збираються бурити нові глибші свердловини. Після підриву ними Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища рівень води в наявних свердловинах впав, а в деяких селах вода в них узагалі зникла.