Ростислав Криворучко, який був заробітчанином у Європі і став гауляйтером села Тарасівка на Херсонщині, отримав підозру від СБУ

Новини
Ростислав Криворучко, колаборант. Фото: окупаційні ЗМІ

СБУ 26 липня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 35-річному Ростиславу Криворучку, гауляйтеру села Тарасівка Скадовської міської громади Херсонської області. На початку повномасштабної війни він був на заробітках у Європі і повернувся додому спеціально, щоб співпрацювати з окупаційною владою.

Текст підозри опублікований на сайті офісу генпрокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Ростислав Криворучко не пізніше липня 2022 року добровільно очолив «администрацию территориального управления Тарасовского сельского поселения Скадовского муниципального округа».

На посаді гауляйтера Криворучко роздавав «гуманітарну допомогу» від загарбників, схиляв односельців до співпраці з росіянами, завозив до місцевих навчальних закладів російські підручники, тиснув на директора і вчителів сільського ліцею, погрожуючи фізичною розправою примусово відібрав у старости села Тарасівка ключі від старостату та самовільно зайняв її службовий кабінет, а у директора ліцею відібрав ключі від приміщень школи. Також Криворучко проводив активну агітацію під час незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ.

За даними ЦЖР, на початок окупації Скадовської громади Ростислав Криворучко був на заробітках в одній із країн ЄС. Навесні 2022 року він повернувся до рідного села через тимчасово окупований Крим і запропонував загарбникам свою кандидатуру на посаду гауляйтера. За словами мешканців Тарасівки, Криворучко здавав проукраїнських односельців представникам ФСБ РФ і разом із військовими РФ вдирався до них з незаконними обшуками.

Гауляйтеру села Тарасівка Ростиславу Криворучку повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Відомо, що на базі захопленого Тарасівського ліцею окупанти незаконно створили «Тарасовскую школу Скадовского муниципального округа», яку очолив Павлюченко Олександр Володимирович.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter