Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар

Новини
Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній Фото: ukrinform

Помісний Собор Православної церкви України (ПЦУ), який 27 липня відбувся у Софії Київській, затвердив перехід на новоюліанський календар з 1 вересня.

Про це повідомив митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній на брифінгу за результатами Помісного собору, передає Укрінформ.

«З 1 вересня цього року Православна церква України офіційно переходить на новоюліанський календар. Календарна комісія нашої церкви вже підготувала відповідний календар, щоб з практичного боку не було жодних перешкод», – сказав Предстоятель ПЦУ.

Він зауважив, що до переходу на новий стиль ПЦУ рухалася впродовж останніх п’яти років. «Зараз ми побачили, відчули та зрозуміли, що віряни готові до зміни календаря», – сказав митрополит.

Він нагадав, що рішення про перехід на новоюліанський календар було ухвалено на Архієрейському соборі у травні цього року.

Митрополит Київський і всієї Русі зауважив, що затвердження ПЦУ новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні пасхалії.

«Цей календар не стосується пасхалії, тому що у православних і католиків вона різна. І є відповідна комісія, створена від православних і католиків, яка розглядає це питання тривалий час, щоби спільно святкувати Великдень. Але ми дотримуємося тієї пасхалії, яка є у помісних православних церквах», – сказав Епіфаній.

Він підкреслив, що подібні рішення можуть ухвалити «лише на рівні православних і католиків».

Митрополит зазначив, що впровадженням новоюліанського календаря ПЦУ узгодила календар свят із державою, тож церква святкуватиме Покрову 1 жовтня та Різдво 25 грудня. Інші свята, за його словами, надалі будуть поступово адаптовуватися й переноситися.

«Завтра ми будемо востаннє святкувати день святого рівноапостольного князя Володимира, день Хрещення Русі-України й День Державності. Згідно з новим стилем це свято також перенесене (на 15 липня – ред.)», – додав предстоятель ПЦУ.

Він також повідомив, що Помісний собор ПЦУ залишив можливість тимчасово залишитися на старому календарі для парафій, які поки не готові до переходу, аби запобігти розділенню серед вірян на тлі календарної реформи.

«Ми зберегли також можливість для тих громад і монастирів, які поки не готові, тимчасово залишитися на старому календарі. Ми діємо не примусово, а добровільно. Бо всі з часом доєднаються і будуть на одному календар», – сказав Епіфаній.

За його словами, парафії, які готуються до переходу на новий календар, не обмежені часовими межами, «вони долучаться до цієї реформи, коли дозріють остаточно».

Нагадаємо:

  • 24 травня 2023 року Православна церква України на Архиєрейському соборі в Києві ухвалила перехід на новий Новоюліанський календар, який почне діяти уже з 1 вересня. Цим календарем користується 10 православних церков світу. За ним Різдіво буде відзначатись 25 грудня, Покрова на 1 жовтня, Водохреще на 6 січня і Миколая на 6 грудня. Водночас святкування Великодня та Трійці відбуватиметься за старим стилем.