Зеленський підписав закон про зміну дат святкування Різдва, Днів Державності і захисників, а також указ про перенесення державних свят

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зміну дати святкування Дня української державності, Дня захисників і захисниць, а також Різдва Христового. Також глава держави підписав указ про перенесення Дня української писемності, Дня українського козацтва та Дня усиновлення.

Як зазначено в картці законопроєкту №9431 «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», розміщеній на сайті Верховної Ради, документ було повернуто до парламенту з підписом президента 28 липня.

Згідно з документом, День української державності перенесено з 28 липня на 15 липня, а День захисників і захисниць України – на 1 жовтня (згідно з чинними нормами законодавства, наразі це 14 жовтня), а щодо Різдва Христового в Україні законодавчо закріплено єдину дату святкування – 25 грудня.

Законопроєкт №9431 Зеленський вніс до парламенту 28 червня, 14 липня нардепи підтримали ухвалення цього документа в цілому 241 голосом.

Крім того, 28 липня президент підписав указ №455/2023 про зміну дат, коли відзначають День української писемності та мови, День українського козацтва, День хрещення Київської Русі – України, День усиновлення, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва і День сім’ї.

Згідно з документом, День української писемності та мови відзначатимуть 27 жовтня (досі відзначали 9 листопада), День українського козацтва – 1 жовтня (раніше – 14 жовтня), День хрещення Київської Русі – України – 15 липня (раніше – 28 липня), День усиновлення – 17 вересня (досі – 30 вересня).

Указ також встановлює, що Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначатимуть щорічно 9 листопада, а День сім’ї – 15 травня, у Міжнародний день сім’ї.

Крім того, внесено низку змін до указів, які уточнюють дати святкування Дня захисників і захисниць України та Дня української державності, відповідно до закону, який Зеленський підписав раніше.