Замість колаборантки Карпенкової, яка втекла до Швейцарії, у Новій Каховці окупанти призначили нову «директорку» Ганну Сакевич і оголосили набір «абітурієнтів»

Новини
Ганна Сакевич і Олександра Карпенкова
Ганна Сакевич і Олександра Карпенкова

Після втечі до Швейцарії Олександри Карпенкової, окупаційної «директорки» Новокаховського професійного електротехнічного ліцею на Херсонщині, окупанти призначили там іншу колаборантку, 61-річну Ганну Сакевич. У захопленому закладі вже оголосили набір «абітурієнтів» на новий навчальний рік.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Замість 69-річної Олександри Карпенкової, яка багато років очолювала Новокаховський професійний електротехнічний ліцей і яка єдина з керівників закладів профтехосвіти Нової Каховки пішла на добровільну співпрацю з ворогом, росіяни призначили іншу «директорку». Нею стала Сакевич Ганна Віліївна, 24 березня 1962 року народження, про що свідчать внесені зміни в російському державному реєстрі юридичних осіб. 

Колаборантка Ганна Сакевич

Колаборантка Ганна Сакевич Фото: соцмережі

Вона уродженка села Зелений Гай Кропивницького району Кіровоградської області, мешканка м. Таврійськ Каховського району Херсонщини. На початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ганна Сакевич працювала майстром виробничого навчання цього ж ліцею. За словами учнів закладу Сакевич завжди обурювалася, коли до неї звертаються українською мовою і ніколи не приховувала своїх проросійських поглядів. Вже в окупації вона отримала посаду «заступниці директора» ліцею. 

Ганна Сакевич заробляла також розповсюдженням продукції Herbalife. На її сторінках у соцмережах можна знайти чимало світлин з зустрічей з представниками цієї компанії. 

Сам ліцей окупанти незаконно зареєстрували в російській юрисдикції під назвою «Новокаховское техническое училище №7» і вже оголосили набір «абітурієнтів» на новий навчальний рік. Проте, чи вдасться їм розпочати в ліцеї навчальний процес з 1 вересня – під великим питанням.

Як повідомляв ЦЖР, першою призначеною окупантами «директоркою» захопленого Новокаховського професійного електротехнічного ліцею була Олександра Карпенкова.  1 липня 2022 року вона зібрала своїх підлеглих і заявила їм, що всі, хто готовий працювати за «російськими програмами» отримає «підйомні» в 10 тисяч рублів. 

«Якщо ви не готові вийти на роботу, то з сьогоднішнього дня ви вже тут не працюєте», – пригрозила Олександра Карпенкова своїм підлеглим.

Через її зраду ще 4 липня 2022 року з нею офіційно призупинили дію трудового контракту. 

«11 липня 2022 року я заїжджав до Карпенкової висловити їй співчуття через смерть її чоловіка. Тоді вона мені й зізналася, що прийняла пропозицію російських окупантів очолити захоплений ними ліцей. Мені здалося, вона не усвідомлювала, що робить. Я пов’язав це з поганим станом її здоров’я», – прокоментував ЦЖР міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

  • Ще восени 2022 року Олександра Карпенкова переїхала до Швейцарії, бо в цій країні, а також в Ізраїлі давно проживають її діти. Після цього, за даними ЦЖР, Карпенкова зверталася до представників українських структур з проханням допомогти очистити її репутацію. 
  • «Вона бідкалася, що її, мовляв, «біс поплутав». Та на Херсонщині цю історію навряд чи забудуть, тим більше, що вона абсолютно не приховувала свою співпрацю з ворогом», – розповіли ЦЖР мешканці Нової Каховки, які близько знайомі з Олександрою Карпенковою.