У серпні в Україні пенсії збільшать без індексації

Новини
пенсий

З початку серпня 2023 року в Україні не передбачено нових індексацій виплат, тому розмір пенсій залишиться таким самим, як і раніше. Раніше було проведено три підвищення пенсійних виплат для українців: індексація у березні, перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та індексація пенсій людям, які вийшли на пенсію за спеціальним законом.

За інформацією Пенсійного фонду України, виняток становитимуть лише пенсіонери, яким цього місяця виповниться 70, 75 або 80 років: на них чекає вікова надбавка.

Таких громадян у країні понад 654,9 тисячі, але розмір пенсії зріс лише у понад 401 тис. осіб, а середній розмір підвищення становив лише 221,74 грн.

В Україні деякі пенсіонери не отримували перерахування або індексацію через це. Такі перерахунки пройшли в кілька етапів ― підвищення з 1 квітня пенсіонери відчують вже 1 червня. Останній етап підвищення в 2023 році пройшов 1 липня.

До Дня Незалежності України додаткові одноразові виплати отримають ветерани війни та жертви нацистських переслідувань.

Виплати у серпні отримають ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих. Вони матимуть суми від 450 до 3100 гривень.

  • Українці мають право вибрати вигідну для себе пенсію. Однак отримувати можна лише один вид пенсії — за віком, інвалідністю, через втрату годувальника.