Рада скасувала статус «селище міського типу» для населених пунктів України

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада ухвалила закон, який, скасовує радянські норми переходу міста в селище і встановлює порядок утворення, ліквідації, встановлення та зміни межі територіальних одиниць України. Зокрема, закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села.

За відповідний законопроект №8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою» 28 липня в другому читанні та в цілому проголосувало 262 депутати.

Новий закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільських стане більше за рахунок переходу всіх смт до категорії просто селищ.

Відповідно з законом, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – просто селищами, інші населені пункти – селами.

Також закон запроваджує нове поняття – «поселення». Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування.

  • Станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайні селища та 27204 села.