Україна отримала від Словаччини перші дві з 16 САУ Zuzana 2, профінансовані Норвегією, Данією та Німеччиною

Новини
Словацькі САУ Zuzana 2 для України. Фото: HNonline

Словацька компанія Konštrukty-Defence 1 серпня передала Україні перші дві з 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2 калібру 155 мм. Проєкт вартістю понад 90 млн євро спільно фінансується Норвегією, Данією та Німеччиною.

Про це повідомив прем’єр-міністр Словаччини Людовіт Одор на церемонії передачі гаубиць у словацькому місті Дубниця-над-Вагом, передає видання Dennik N.

«Захист України та здатність протистояти російській агресії – в інтересах усіх нас. Для нас неприйнятний світ, у якому правила не діють і міжнародні правила не поважаються. Наш обов’язок – допомагати там, де ми можемо і як можемо», – заявив словацький прем’єр.

За його словами, якість САУ Zuzana 2 також є доказом того, що Словаччина може виробляти сучасну техніку, яка відповідає найсуворішим міжнародним вимогам. Компанія Konštrukty-Defence вже веде переговори з українським збройовим підприємством про подальшу співпрацю, результатом якої має стати прототип нової гаубиці.

В свою чергу присутній на церемонії посол України у Словаччині Мирослав Кастран висловив вдячність урядам Словаччини, Норвегії, Данії та Німеччини за надану допомогу.

«Цей проєкт є прикладом успішної співпраці та основою для нового військово-технічного співробітництва між Словаччиною та Україною», – наголосив український дипломат.

У найближчі місяці оборонна компанія Konštrukty-Defence поставить Україні ще 14 САУ Zuzana 2, остання з яких має прибути наступного року.

Нагадаємо, 2 жовтня 2022 року міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що Данія, Німеччина та Норвегія профінансують виготовлення Словаччиною 16 самохідних гаубиць Zuzana 2 для України на суму 92 млн. євро.

Zuzana 2 – 155 мм колісна САУ виробництва словацької компанії ZTS Special на шасі з колісною формулою 8×8. Це розвиток попередньої версії Zuzana калібру 155 мм, яка в свою чергу є похідною від чехословацької 152 мм САУ SHkH vz.77 DANA.

Zuzana 2 завдяки стволу завдовжки 52 калібри замість 45 здатна вести стрільбу на максимальну дистанцію до 40 км. Боєкомплект – 40 снарядів. Башта САУ здатна розвертатися на 360 градусів, а завдяки автоматиці кількість членів екіпажу зменшена з 4 до 3. Автомат заряджання гаубиці дозволяє вести вогонь у режимі MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact) – завдяки зміні заряду, траєкторії кілька снарядів можуть потрапити по цілі одночасно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter