Олександр Пархомюк, начальник служби морської безпеки з Херсона, отримав підозру за пособництво РФ

Новини
Херсонський морський порт Фото: Marion Golsteijn / Wikipedia

СБУ 1 серпня повідомила про підозру 39-річному Олександру Пархомюку, уродженцю селища Брилівка Виноградівської громади Херсонського району за пособництво державі-агресору. Під час окупації Херсона він працював начальником служби морської безпеки херсонської філії ДП «Адміністрація морських портів України»  і добровільно служив загарбникам заступником директора по безпеці незаконно створеного ними «Херсонского морского торгового порта».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

Слідчі встановили, що під час тимчасової окупації Херсона російські загарбники незаконно створили «Херсонский морской торговый порт» на базі захоплених ними херсонської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України», ТОВ «Херсонський порт» і компанії «Дніпро Карго Лімітед». Призначений росіянами директор так званого морського «порту» Андрій Харитонов поставив своїм заступником по безпеці колаборанта Пархомюка Олександра Ярославовича, уродженця селища Брилівка Херсонського району, який на той момент працював начальником служби морської безпеки херсонської філії ДП «Адміністрація морських портів України».

«З липня по листопад 2022 року Олександр Пархомюк особисто забезпечував організацію пропускного режиму через центральну прохідну незаконно створеного окупантами порту, в тому числі російських військових та їхньої техніки, яка зберігалась на території захопленого порту. Він передав представникам Збройних сил РФ системи відеоспостереження за територією порту і акваторією річки Дніпро, агітував людей влаштуватись на роботу до так званого «порту» і проводив з ними співбесіди», – йдеться в повідомленні про підозру.

Олександр Пархомюк

Александр

Олександр Пархомюк займався будівництвом понтонної переправи через Дніпро в районі пошкодженого на той час Антонівського мосту. Також колаборант забезпечував безперебійну доставку обладнання та листового металу для ремонту потрібних окупантам барж. 

За скоєний злочин Пархомюку повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору за ч. 1 ст. 111-2 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

  • Як повідомляв ЦЖР, підозру у пособництві державі-агресору в квітні 2023 року отримали керівник окупаційного Херсонського річкового порту Ігор Ткаченко, його «заступник» Євген Савінкін і механік так званого транспортного відділу Сергій Попов. Вони незаконно вилучили транспортні засоби судноплавної компанії «Укррічфлот» і переправили їх на лівий берег перед відступом російських загарбників з правобережжя Херсонщини.