Морські дрони вночі атакували інфраструктуру порту в Новоросійську

Новини
Палаючий нафтопрниймальний маяк в акваторії Новоросійського порту, 04.08.2023. Фото: t.me/astrapress

Вночі 4 серпня два українські морські дрони атакували інфраструктуру порту в Новоросійську. Російські військові заявили про їхнє нібито  знищення кораблями, що охороняли рейд.

Міноборони Росії в Telegram заявило, що дрони атакували військово-морську базу в Новоросійську.

«Сьогодні вночі збройні сили України двома морськими безекіпажними катерами здійснили спробу атаки військово-морської бази Новоросійськ. Під час відбиття атаки безекіпажні катери були візуально виявлені та знищені вогнем зі штатного озброєння російських кораблів, які здійснюють охорону зовнішнього рейду військово-морської бази», – йдеться у повідомленні.

Російські телеграм-канали пишуть, що перші повідомлення про вибухи в Новоросійську з’явилися близько 01:00. Жителі масово повідомляли, що бачили яскравий спалах над морем та вибухи там, де розташований Каспійський трубопровідний консорціум (КТК).

Ближче до ранку жителі повідомили про нові вибухи та звуки стрілянини над морем. Вони опублікували в пабліках відео, на яких чути стрілянину, дим від вибуху, а також палаючий об’єкт  в акваторії Новоросійського порту. Деякі пабліки написали, що це горить так званий «нафтоприймальний маяк» – морський теримінал КТК. 

На рух суден у порту Новоросійська встановлено тимчасову заборону.

У Каспійському трубопровідному консорціумі повідомили ТАСС, що інфраструктура консорціуму не постраждала, відвантаження нафти йде у штатному режимі на пришвартовані танкери.

Це не перша атака на порт у Новоросійську. 18 листопада 2022 року морський дрон атакував нафтову гавань у порту, зокрема, перевалковий комплекс «Шесхаріс». Тоді стверджувалося, що пошкодження внаслідок атаки були мінімальними.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter