У Старому Криму російські силовики затримали кримського татарина Асана Зекеряєва, пізніше затримали його дружину із неповнолітніми дітьми

Новини
Асан Зекерьяєв
Асан Закеряєв. Фото: crimean-solidarity.org

У Старому Криму російські силовики затримали кримського татарина Асана Зекеряєва, він встиг надіслати смс-повідомлення.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«В окупованому Криму, у місті Eski Qırım/Старий Крим, російські карателі увірвалися до будинку 30-річного кримського татарина Асана Зекеряєва і після влаштованого обшук, вивезли його в невідомому напрямку. Асан Зекеряєв одружений та виховує двох неповнолітніх дітей. Під час обшуку знаходився вдома один і лише встиг відправити смс-повідомлення про те, що до нього до будинку вламуються невідомі люди», – повідомив Чубаров.

Регіональні активісти «Кримської солідарності» у Старому Криму повідомили про обшук за місцем проживання 30-річного кримського татарина Асана Зекеряєв. Наразі обшук завершився, де зараз Зекеряєв — невідомо. Родичі розпочинають його пошуки.

Асан одружений і виховує двох неповнолітніх дітей – Мухаммада (4 роки) та Есму (2,5 роки). Під час обшуку він перебував у будинку один.

«Родичі звернулися із заявою до поліції. «Я хочу зробити звернення про викрадення мого зятя – Зекеряєва Асана Расимовича 1993 року народження. Він надіслав смс повідомлення про те, що до нього хтось вдирається додому — дуже голосно стукали. З того моменту, як ми приїхали, він уже був відсутній на місці, на зв’язок не виходить. Ми зателефонували до МВС із заявою про викрадення людини, зателефонували до гарячих ліній», — повідомив Сервер Чикі.

Як пишуть активісти, об 11.30 ранку в селі Братське Красноперекопського району разом із неповнолітніми дітьми забрали дружину Асана Зекеряєва — Еміне.

«Вони були у масках. Обшук не проводили. Забрали телефон сестрички. Що з’ясувати хочуть, з якого приводу вони батькові не сказали. Хто вони такі, з яких органів, яке звання вони не представилися. Асан теж був із ними разом. Вони забрали мою сестричку, дружину Асана, дітей і сказали батькові, що їдуть до Старого Криму», – розповів брат затриманої Ібраїм Чікі.

Юристка Ліля Гемеджі повідомила, що незадовго до візиту 25-річна Еміне Зекеряєва зателефонувала їй і хотіла укласти угоду з адвокатом, щоб розпочати пошуки чоловіка.

«О 10:26 ранку до мене надійшов дзвінок від дружини Зекеряєва – Еміне. Вона перебувала в гостях у своїх батьків і повідомила, що її чоловіка вивезли невідомі особи у невідомому напрямку. Після консультації їй надано рекомендації. Вона звернулася на гарячу лінію ОВС за номером 102, залишила заяву про викрадення свого чоловіка. Також вона дзвонила на гарячі лінії ФСБ, прокуратуру (чергового прокурора). Десь телефонні номери не відповідали, десь казали, що вона звернулася не за адресою. Вона дуже переживала за чоловіка», – прокоментувала Гемеджі.

Це не перший факт переслідування Асана Зекеряєва. У січні 2023 року співробітники поліції у Сімферополі склали на нього протокол за присутність біля будівлі суду. Він відбув у спецприймачі 14 діб адміністративного арешту.

  • 25 січня 2023 року біля будівлі «Київського районного суду» співробітники Центру з протидії екстремізму та бійці Росгвардії, які діють за їхньою командою, розпочали масові затримання кримських татар.
  • Кілька людей відпустили, а 28 осіб доставили до трьох відділів поліції у Сімферополі. На них склали протоколи за статтею про організацію масового одночасного перебування громадян, що спричинило порушення громадського порядку (ст. 20.2.2 КоАП частина перша).
  • Серед затриманих тоді були люди похилого віку, троє людей з інвалідністю, родичі політичних в’язнів та цивільні журналісти.