Україна хоче отримати від партнерів ракети SCALP та TAURUS

Новини

Постачання далекобійних французьких ракет SCALP та німецьких TAURUS допоможуть Україні знищити позиції ворога та наблизити перемогу.

Про це в етері загальнонаціонального телемарафону сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, коментуючи питання постачання французьких ракет SCALP та німецьких TAURUS.

«Ракети такі (далекобійні, – ред.) нам дуже потрібні, і ви бачите їх результати постійно у палаючих російських складах, знищених переправах, мостах тощо. Це високоточна далекобійна зброя, яка без шансів для противника, яка робить те, що наближає нашу перемогу. Хотілося б зі Storm Shadow і SCALP ще бачити поруч і німецьку ракету. Зараз дискусія вже йде щодо крилатої ракети TAURUS. Яке буде прийнято рішення німецьким урядом, ще не знаємо, але сподіваємось, воно буде на користь України», – зазначив Ігнат.

Він також додав, що німецька ракета має більш потужні характеристики, що дозволить завдавати удари на більші відстані. А також додав: «очікуємо і на цю ракету, і хотілося б ще ATACMS, звичайно».

Речник зауважив щодо дальності ураження німецьких ракет, що кожен виробник стримано каже про тактико-технічні характеристики й може йтися про дальність від 250 км.

«Нас цікавить дальність, точність, потужність. Усе перевіряється на практиці. Дальність ураження ракет чи авіабомб залежить від носіїв, на яких вони знаходяться, і від висоти, на яку їх піднімають ці носії. Тому там все умовно. І щоб збільшити дальність, потрібна висота польоту», – додав Ігнат.

Storm Shadow/SCALP EG — франко-британська авіаційна крилата ракета класу «повітря-земля». Призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, добре захищених засобами протиповітряної оборони. Може використовуватися в будь-який час доби, за складних метеоумов та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії. Розробка ракети почалася компанією MBDA 1995 року на основі французької КР Apache на замовлення військових відомств Франції та Великої Британії. Перші успішні випробування відбулися у грудні 2000-го. Ракета була введена в експлуатацію в 2003-у британськими військово-повітряними силами.

Французький та британські варіанти ракети в цілому ідентичні, відмінності полягають лише в програмному забезпеченні та літаках — носіях ракет. На основі SCALP EG були розроблені Black Shaheen та MdCN. Перша із них — експортна модифікація, створена на замовлення ОАЕ, а інша — призначена для експлуатації на кораблях та підводних човнах. Максимальна дальність до 560 км.

TAURUS KEPD 350/150 (англ. Target Adaptive Unitary & Dispenser Robotic Ubiquity System / Kinetic Energy Penetrating Destroyer) — німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу «повітря-поверхня» великої дальності, призначена для високоточних ударів і ураження високозахищених та заглиблених цілей, включно з важливими точковими та протяжними об’єктами, без заходу літака-носія в зону ППО противника. Розроблялася і виробляється Taurus Systems GmbH, що базується в Шробенхаузен, — спільним підприємством MBDA Deutschland (більш відомої як LFK — Lenkflugkörpersysteme GmbH) і шведської компанії Saab Bofors Dynamics AB. Максимальна дальність – 500+.

  • Франція передала Україні далекобійну реактивну систему залпового вогню LRU, вона вже прибула в Україну. Це французька модернізація американської РСЗВ M270.
  • Франція передала Україні дві батареї зенітно-ракетних комплексів Crotale та дві РСЗВ LRU. Крім того, готується передача ЗСУ також 155-мм гаубиць TRF1.