Україна почала реєстрацію суден для проходу тимчасовими коридорами в Чорному морі – ВМСУ

Новини
Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Україна почала реєстрацію торговельних суден, які готові проходити тимчасовими коридорами, які 10 серпня були оголошені українськими Військово-Морськими Силами.

Про це повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук у ефірі національного телемарафону.

«Було ухвалено рішення нарешті розв’язати цю проблему, розв’язати в такий спосіб – відкрити ці шляхи морських комунікацій. Відповідно, попереджено, звісно, судновласників і капітанів суден, що небезпека існує. Окрім того, що завжди існує як небезпека протидії з боку російського флоту, так і мінна небезпека досить залишається на високому рівні. Тому, звісно, це все буде відбуватися під наглядом Збройних сил України. Все можливе, що від нас залежить, щодо забезпечення безпеки, ми робимо. І зараз вже відкрита реєстрація, координатор вже працює», – сказав Плетенчук.

Він додав, що ухвалене рішення ставить перед собою два завдання: подолання міжнародної гуманітарної кризи та «можливість для судновласників і компаній нарешті забрати свої торговельні судна, які перебувають фактично в такому гуманітарному полоні через те, що росіяни постійно погрожують на морі».

«Вони не просто кажуть, що ці судна будуть розглядатися як перевізники зброї, а на одних з переговорів морських було почуто таке, що буде визнано, що ця країна бере участь у війні на боці України. Тому станом на зараз це такий тероризм поки що в радіоефірі, і відповідно, це теж є порушенням міжнародного права, морського права щодо свободи судноплавства», – додав речник ВМСУ.

Він не сказав, скільки суден вже зареєструвалося та зауважив, що ще не визначені терміни, на які оголошені тимчасові маршрути.

«Ці терміни зараз ще не визначені. Насправді той стан, в якому все це працює, він теж, на жаль, є таким, що обумовлений тими подіями, які відбуваються в Чорному морі, тому що у нормальній ситуації все це відбувається набагато ширше, простіше і безпечніше», – зазначив Плетенчук.

Як повідомлялося, 10 серпня 2023 року Україна оголосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України. Протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter