Колишнього генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова визнано винним у держзраді, суд засудив його до 12 років в’язниці

Новини

Колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ Валерія Шайтанова суд визнав винним у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Його засуджено до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ. Також за завданням спецслужб країни-агресора, засуджений підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту», – йдеться в повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зазначили, що метою зловмисника було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Правоохоронці запобігли вбивству, яке запланували спецслужби РФ.

«Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді», – додали в Офісі Генпрокурора.

Нагадаємо:

  • 14 квітня контррозвідка затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який, за версією слідства, працював на ФСБ РФ, з підозрою у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.
  • Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід для викритого контррозвідкою СБУ агента ФСБ Шайтанова – утримання під вартою строком 60 діб.