Окупанти перетворили порт у Маріуполі на військову базу – радник мера Андрющенко

Новини
Російський протидиверсійний катер проекту 21980 типу «Грачонок». Фото: function.mil.ru

Російські загарбники перетворили порт у тимчасово окупованому Маріуполі на військову базу. У порту пришвартувався російський військовий корабель, а також раніше там помітили чотири бойові вертольоти окупантів. Фахівці уточнюють, що у Маріупольский порт зайшов російський протидиверсійний катер типу «Грачонок».

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

«Фіксуємо: Маріупольський порт став військовою базою. Вчора в акваторію Маріупольського морського порту вперше з моменту окупації зайшов і пришвартувався російський військовий корабель», – написав Андрющенко.

Він додав, що за годину до швартування корабля на території порту здійснили посадку чотири бойові гвинтокрили різного класу й до вечора розміщувалися у порту.

За словами Андрющенко, тепер потрібно спостерігати, що це за швартування – системне чи одноразове.

«Якщо це постійне базування, то виникає купа питань. Починаючи від якої загрози тут корабель, до оцінки загрози в найближчий час щодо нової Битви за Маріуполь», – наголосив радник мера Маріуполя.

В свою чергу, Андрій Клименко, керівник моніторингової групи, Чорноморський інститут стратегічних досліджень, уточнив, що російський корабель, який зайшов до порту Маріуполя, це протидиверсійний катер проекту 21980 типу «Грачонок».

«Тут наші колеги зі ЗМІ побачили в окупованому Маріуполі «військовий корабель РФ» і поспішають робити глобальні висновки. Не поспішайте. Це не корабель, а протидиверсійний катер. Абсолютно рядова подія. І такі по Азовському морю ходять давно», – написав Клименко у Facebook.

Він зазначив, що призначення протидиверсійного катеру проекту «Грачонок» – охорона водного району. Водотоннажність катера: 138,69 тонн, довжина – 31,04 м. Він озброєний одим кулеметом і одним гранатометом. Екіпаж катера – 6 осіб.

Як повідомлялось, 1 липня 2023 року Росія сформувала Азовський військово-морський район в складі Чорноморського флоту. Його штаб розташовується в окупованому Маріуполі. У британській розвідці вважають, що Росія намагається таким чином убезпечити логістику на окупованих південних територіях України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter