Директоркою школи на Херсонщині окупанти призначили вчительку Наталію Приладишеву, яку свого часу вигнали за аморальну поведінку

Новини
«Директорка» школи с.Архангельська Слобода Наталія Приладишева та Олексій Власов, начальник окупаційного «відділу культури» Каховки. Фото: окупаційні ЗМІ

Російські окупанти заявили про відкриття з 1 вересня захопленої ними школи в селі Архангельська Слобода Зеленопідської громади Каховського району на Херсонщині. Її директоркою вони призначили Наталію Приладишеву, ексдиректорку іншої школи, вчительку початкових класів, яку разом із донькою ще до повномасштабної війни вигнали з роботи за аморальну поведінку.

Про це з посиланням на окупаційні пабліки і власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про відкриття захопленої школи в селі Архангельська Слобода окупанти повідомили минулого тижня в своїх телеграм-каналах. На «навчання» в ній вони також запрошують дітей з Каховки, сіл Коробки, Роздольне, Чорноморівка, Червоне Поділля і Семенівка, де загарбникам не вдалося відкрити жодної школи.

Намір окупантів відкрити школу в їхньому селі ЦЖР підтвердили мешканці Архангельської Слободи. Однак призначена росіянами «директорка» цього закладу їм невідома, бо вона не місцева. Нею виявилася Приладишева Наталія Анатоліївна, колаборантка з села Коробки Каховської громади, про яку вже не раз писав ЦЖР.

Наталія Приладишева працювала директоркою давно ліквідованої Червоноподільської початкової школи в Таврійській міській громаді. Потім разом із донькою Ольгою Мащенко (Приладишевою) була вчителькою початкових класів у Кам’янській гімназії Каховського району. Однак за аморальну поведінку їх обох вигнали ще до повномасштабної війни.

«Наталія Приладишева з донькою загуляли з чоловіками з тодішньої Василівської сільської ради. Дружини останніх приїхали до них бити їм морду і понаписували на них скарги до Каховської райдержадміністрації, що відбирають їхніх чоловіків. Скандал тоді був дуже знатний, цей випадок обговорювали на педагогічній раді району, після чого мамашу з донькою вигнали за аморальну поведінку. Потім Оля вдруге вийшла заміж, взяла прізвище чоловіка – Мащенко і переїхала з мамашею до Коробків. Їх влаштували викладачками до Каховського агротехнологічного фахового коледжу. Але працювати вони не хотіли. Мамашу знову вигнали зі скандалом, а донька влаштувалася вчителькою початкових класів у Коробківській школі», – сказали ЦЖР знайомі з родиною Приладишевої.

Наталія Приладишева, колаборантка. Фото: окупаційні ЗМІ

1 вересня 2022 року Наталія Приладишева разом із донькою Ольгою Мащенко допомагала окупантам готувати свято з нагоди «першого дзвоника» в захопленій Коробківській школі. Однак відкрити заклад росіянам тоді так і не вдалося.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти звільнили Анатолія Акименка, гауляйтера села Коробки. Замість нього вони призначили 30-річну Ольгу Мащенко, вчительку молодших класів місцевої школи, яка ще навесні 2022 року почала співпрацювати з загарбниками. В липні вона проводила в селі «перепис» населення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter