Байден і Зеленський обговорили прискорення надання США дозволів на передачу Україні F-16 іншими країнами

Новини
Президенти України та США Володимир Зеленськиа та Джо Байден. Фото: president.gov.ua

Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський обговорили прискорення надання Сполученими Штатами дозволів іншим країнам на передачу своїх винищувачів F-16 для потреб українських Збройних Сил.

Про це йдеться у заяві Білого дому за підсумками телефонної розмови Байдена і Зеленського, яка відбулася 24 серпня з нагоди Дня Незалежності України.

«Президент Байден і президент Зеленський обговорили початок підготовки українських пілотів-винищувачів та забезпечення прискореного погодження для інших держав на передачу своїх F-16 Україні після завершення навчання для підвищення обороноздатності України», – йдеться в повідомленні.

Байден також підтвердив зобов’язання США підтримувати оборону України від російської агресії «стільки, скільки буде потрібно, та притягати Росію до відповідальності за її дії».

Від імені американського народу президент США висловив своє захоплення хоробрістю та жертовністю українського народу, який бореться за свою свободу та безпечне майбутнє.

У свою чергу, Зеленський повідомив у Facebook, що під час розмови з Байденом підкреслив лідерство США у питанні глобальної консолідації підтримки України.

«Це вирішальне лідерство уможливило нашу боротьбу й спрямувало дугу історії в бік добра. Разом ми доводимо, що свобода й незалежність варті того, щоб за них боротися», – зазначив глава держави.

Зеленський також висловив вдячність президенту Джо Байдену, Конгресу США та американському народу за допомогу. «Ви можете розраховувати на Україну в захисті наших спільних цінностей», – наголосив він.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16

Володимир Зеленський подякував прем’єр-міністрам Нідерландів Марку Рютте, Данії Метте Фредеріксен, а також президенту США Джо Байдену за рішення надати українським Повітряним Силам винищувачі F-16.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter