У Криму «суд» заарештував на два місяці шістьох затриманих у Бахчисараї кримських татар

Новини
«Київський районний суд» окупованого Сімферополя. Фото: facebook.com/crimeansolidarity

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя заарештував на два місяці – до 23 жовтня – шістьох затриманих 23 серпня у Бахчисараї активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Вони стали фігурантами нового епізоду сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман», оскільки російська спецслужба заявила про нібито їхню причетність до діяльності ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії, але вільно діє в Україні та інших країнах світу.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

За інформацією активістів, 23 серпня у «Київському районному суді» Сімферополя пройшли судові засідання щодо обрання запобіжного заходу Аметхану Умерову, Ремзі Німетулаєву та Руслану Асанову. Вони залишаться у СІЗО-2 Сімферополя до 23 жовтня 2023 року.

Аметхан Умеров, Ремзі Німетулаєв, Руслан Асанов. Фото: crimean-solidarity.org

24 серпня «суд» обрав запобіжний захід у вигляді арешту до 23 жовтня 2023 року ще трьом затриманим у Бахчисараї активістам Ельдару Якубову, Сейдамету Мустафаєву і Абдулмеджиту Сейтумерову – рідному брату двох кримських політв’язнів з Бахчисараю, заарештованим у березні 2020 року.

Абдулмеджит Сейтумеров, Сейдамет Мустафаєв, Ельдар Якубов. Фото: crimean-solidarity.org

Всіх заарештованих підозрюють за статтею 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

Перед початком засідання «суду» до його будівлі підтримати затриманих прийшли їхні родичі, знайомі та активісти. Однак невдовзі російські силовики почали затримувати тих, хто прийшов.

«Усього сьогодні біля будівлі суду затримали 23 особи. Серед них – родичі затриманих учора кримських татар. Усіх повезли до Київського відділу поліції», – розповіли у «Кримській солідарності».

25 серпня ФСБ заявила про нібито припинення діяльності на території окупованого Криму осередку організації «Хізб ут-Тахрір».

«Федеральною службою безпеки Російської Федерації у взаємодії з Федеральною службою військ національної гвардії Російської Федерації на території Республіки Крим припинено діяльність осередку міжнародної терористичної організації (МТО) «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (заборонена у Росії рішенням Верховного Суду РФ у 2003 році), що складалася із 6 членів терструктури», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2023 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики провели обшуки в будинках у активістів «Кримської солідарності»: Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після завершення слідчих дій їх затримали за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) та відвезли до «кримського управління ФСБ» у Сімферополі.