Росія вивела з Білорусі весь свій наземний компонент – генерал Наєв

Новини
Сергій Наєв, командувач Об’єднаних Сил ЗСУ. Фото: facebook.com/JointForcesCommandAFU

На даний час російський наземний компонент повністю виведений з Білорусі та перебуває у складі резерву об’єднаного угруповання військ РФ. Однак, під час осінніх навчань ОДКБ присутність російських військових у сусідній країні може збільшитись.

Про це заявив командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, передає Military Media Center.

«Обстановка на кордоні з Білоруссю повністю нами контролюється. Різких змін не передбачається. На даний час російський наземний компонент у повному складі виведений з білорусі та перебуває у складі резерву об’єднаного угруповання військ РФ, частини якого ведуть наступ на Куп’янському/Лиманському напрямку», – сказав Наєв.

Водночас він додав, що у вересні в Білорусі заплановане проведення низки спільних навчань ОДКБ («Ешелон», «Поиск», «Взаимодействие»), які можуть бути використані як легітимізація нарощування військової присутності.

«Враховуючи, що Росія так і не досягла стратегічних цілей, в подальшому не виключається пошук нових приводів поновлення активних дій з північного напрямку. Отже організація провокацій та проведення диверсій на українсько-білоруському кордоні – не виключається», – зазначив Наєв.

Разом з тим, вказав він, на теперішній час ознак формування ударних угруповань в смузі оперативно-стратегічного угруповання військ «Північ» не вявлено.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter