ЄС до кінця року може підготувати 40 тисяч українських військових

Новини

Євросоюз достроково досягає поставленої мети у тренуванні 30 тисяч українських військовослужбовців в рамках Військової допоміжної місії ЄС та розглядає можливість збільшення цієї кількості до 40 тисяч військовослужбовців до кінця поточного року.

Про це сьогодні заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Україна потребує передбачуваної та надійної допомоги для військового оснащення, тому в ЄС розглянуть питання створення для цього спеціального фонду у 5 млрд евро на рік до 2027 року.

«Я запропонував фонд підтримки України на період 2024-2027 років. Його мета в тому, щоб забезпечити надійність нашої військової допомоги. Цей фонд буде пов’язаний з Європейським фондом миру, і він має стати фундаментальним елементом нашого довгострокового внеску в безпеку України, як про це домовилися європейські очільники в червні», – сказав Боррель на пресконференції в Толедо після неформальної Ради ЄС на рівні міністрів оборони.

«Пропонований фонд становитиме EUR5 млрд на рік. Це стеля, а не ціль витрат», – уточнив глава дипломатії ЄС.

Боррель пояснив, що ці кошти призначені для планування військової допомоги ЄС Україні в середньостроковій перспективі. За його словами, міністри оборони тепер зайнялися цим питанням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter