Чотири тюремники з Херсонщини отримали від ДБР підозри у державній зраді

Новини
Олександр Арнаут, Олег і Оксана Тютюрай

Державне бюро розслідувань 29 серпня заочно повідомило про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану чотирьом тюремникам з Херсонщини. 42-річному Олексію Арнауту, 43-річному Євгену Балацькому, 44-річному Олегу Тютюраю і 33-річному Олександру Трибушному світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на тексти підозр повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Олександр Арнаут, підполковник внутрішньої служби, перший заступник начальника херсонської «Північної виправної колонії №90» 17 травня 2022 року отримав посаду першого заступника начальника незаконно створеного окупантами «управления службы исполнения наказаний по Херсонской области» і почав працювати під керівництвом іншого зрадника Євгена Соболєва

«Арнаут очолював групи для проведення огляду та обшуку камер, території, приміщень та будов виправних колоній, підготовки до вчинення злочинів, підписував документи, що стосувалися направлення для відбування покарань засуджених, сприяв встановленню та функціонуванню незаконно створеного окупантами органу влади», – йдеться в повідомленні про підозру.

Олег Тютюрай, підполковник внутрішньої служби, помічник начальника «Північної виправної колонії №90» 23 травня 2022 року зрадником Євгеном Соболєвим призначений начальником незаконно створеного окупантами в Херсонській області «следственного изолятора №1». Як і Арнаут, Тютюрай займався репресіями і фабрикуванням «доказів» проти цивільних українців на тимчасово окупованих територіях.

ЦЖР відомо, що на бік ворога перейшла й дружина Олега – Тютюрай Оксана Сергіївна, 24 січня 1984 р. н. Вона очолила незаконно створену в Генічеську установу «Уголовно-исполнительная инспекция управления федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Євгена Балацького, начальника відділу нагляду і безпеки «Північної виправної колонії №90» окупанти призначили 17 травня 2022 року начальником відділу режиму та нагляду незаконного «управления службы исполнения наказаний по Херсонской области». А його колега Олександр Трибушний перейшов обслуговувати загарбників як начальник загону відділу по виховній роботі із засудженими в цій же колонії, захопленій росіянами. 

Олегу Тютюраю і Олександру Арнауту повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. А Євген Балацький і Олександр Трибушний, крім цієї статті також отримали підозру в колабораційній діяльності – за ч. 7 ст. 111-1 КК України. За скоєний злочин усім чотирьом світить позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, Національна поліція України 4 липня оголосила підозру в порушенні законів та звичаїв війни 37-річному мешканцю Нової Каховки Євгену Соболєву, колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії №90». Під час тимчасової окупації Херсонщини він депортував до Росії більше 1700 в’язнів, які були засуджені українськими судами.