Обидва керманичі окупаційного «міністерства екології» Херсонщини Микола Бистрянцев і Карен Барсегян отримали підозри

Новини
Карен Барсегян і Микола Бистрянцев, колаборанти
Карен Барсегян і Микола Бистрянцев, колаборанти

СБУ 31 серпня заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності двом керманичам окупаційного «міністерства природних ресурсів, екології і рибальства» Херсонської області – 47-річному Карену Барсегяну і 41-річному Миколі Бистрянцеву. Обидва вони отримали російські паспорти ще в Криму і саме на окупованому півострові починали свою кар’єру у загарбників.

Про це з посиланням на підозри Барсегяну і Бистрянцеву повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Барсегян Карен Володійович, уродженець Таджикистану, мешканець тимчасово окупованого Сімферополя, добровільно погодився стати «в. о. міністра» окупаційного міністерства природних ресурсів і екології Херсонської області не пізніше вересня 2022 року. Він займався вирішенням кадрових питань, проводив наради і виплачував підлеглим зарплати в російських рублях. 

Мешканець Херсона Бистрянцев Микола Юрійович спочатку працював першим заступником «міністра» Барсегяна, а згодом сам очолив це «міністерство». 7 серпня 2023 року окупанти реорганізували його в «міністерство природних ресурсів, екології і рибальства» і в реєстраційних документах його очільником вказаний саме Бистрянцев.

Як відомо, Карен Барсегян ще в 2014 році перейшов на бік ворога. В тому ж році він очолював окупаційний Фонд майна «Республіки Крим», був позаштатним радником гауляйтера Криму Сергія Аксьонова. В жовтні 2014 року Барсегян заснував у російській юрисдикції ТОВ «Фуд Сервіс Південь» і ТОВ «КримМедіаХолдінг», був генеральним директором останнього до 2019 року. 

Микола Бистрянцев ще в 2017 році отримав російський паспорт у Криму і відтоді проживав на півострові. Там він обіймав посаду «завідувача відділом контролю за використанням земель управління контролю за використанням державного майна та земель міністерства майнових і земельних відносин республіки Крим». 

За колабораційну діяльність обом «міністрам» екології Херсонщини повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

  • Як повідомляв ЦЖР, путінський Фонд президентських грантів оголосив переможців конкурсу, у якому брали участь формально недержавні організації. Переважна більшість проектів — так чи інакше стосується збройної агресії Росії проти України, або якщо слідувати брехливому новоязу росіян — спеціальної військової операції. Цивільним росіянам і їхнім громадським об’єднанням надаються мільйони президентських грантів, які фактично забезпечують їхню участь у так званій «СВО».