Британська компанія BAE Systems відкрила в Україні офіс для виробництва гаубиці L119 за стандартами НАТО

Новини
гаубиці L119
105-мм гаубиця L119 виробництва компанії BAE Systems. Фото: wikipedia.org

Британська компанія BAE Systems відкрила в Україні офіс для виробництва гаубиці L119, яка має калібр 105 мм натівського стандарту.

Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

Сторони підписали 30 серпня в Києві партнерську угоду у присутності президента України Володимира Зеленського. За словами Камишіна, така співпраця – «дуже потужний сигнал».

«Попри щоденні ракетні атаки ворога і повномасштабні воєнні дії, BAE Systems готові працювати тут, пліч-о-пліч з нами. Така співпраця – стовідсоткова win-win історія», – заявив посадовець.

Українські військові вже користуються зброєю від BAE Systems: це артилерійські системи М777 та L119, САУ M109, БМП CV-90 та Bradley, а також танки Challenger.

Міністерство оборони Великої Британії підписало три контракти на постачання в Україну засобів протиповітряної оборони на суму понад 90 млн фунтів стерлінгів ($114 млн). Найбільший контракт піде на системи протидії безпілотникам.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter