Пентагон замовив для України ракети AMRAAM на суму $192 млн

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

Міністерство оборони США замовило в американської компанії Raytheon Missiles and Defense для України виробництво передових ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AMRAAM на суму $192 млн. Вони також використовуються у ЗРК NASAMS.

Про це повідомляється на сайті Пентагону.

«Цей контракт передбачає закупівлю компанією Raytheon бойової зброї AMRAAM з різних джерел. Роботи виконуватимуться в Тусоні, штат Арізона, і, як очікується, будуть завершені до 29 листопада 2024 року», – йдеться у повідомленні.

Кількість ракет та терміни постачання не уточнюються.

Як зазначається, кошти на закупівлю ракет виділяються з фонду Ініціативи сприяння безпеці в Україні на 2023 фінансовий рік.

AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) – це всепогодна керована ракета класу «повітря-повітря» середньої дальності. Ракета надійшла на озброєння армії США в 1991 році. Ракета AIM-120 є основною ракетою класу «повітря-повітря» середної дальності для винищувачів американського та європейського виробництва. Ракета оснащується активною радіолокаційною головою самонаведення. Швидкість ракети: 4 Мах. Максимальна дальність, в залежності від модифікації: 50 – 105 км. Водночас ракета AMRAAM використовується для запуску зенітно-ракетним комплексом NASAMS. Максимальна дальність стрільби NASAMS з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить 25 км, а досяжність по висоті – 14-15 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter