У Запорізькій області у ЗСУ з’явилася можливість маневрувати технікою та військами – Сили оборони Таврійського напрямку

Новини
Українські бійці 53-ї бригади наближаються до своїх позицій на передовій поблизу Донецька, Україна, субота, 19 серпня 2023 р. (AP Photo/Libkos)

Першу лінію оборони українські бійці розміновували вручну, тому що ворог брав на приціл будь-яку українську техніку й намагався її знищити.

Про це у коментарі Суспільному розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

«Ворог розподілив ресурси. Якщо рахувати три лінії за 100%, то це 60-20-20. Тобто перша лінія оборони була щільно замінована, бетонні укріплення, велика кількість протитанкового озброєння. Другу лінію також не можна скидати й казати, що вона якась не така. Тут також є укріплення досить потужні, досить грамотно побудовані, але тут у нас уже з’явилася можливість маневрувати технікою та військами», — сказав він.

Однак, за словами речника, укріплення другої лінії не такі міцні в інженерному плані.

«Також є мінні поля, десь менше ніж це було на першій лінії оборони, але не треба думати що їх легко буде взяти. На другій лінії оборони мінних полів менше», – сказав Штупун.

За його словами, розміновування другої лінії оборони росіян відбуватиметься комплексно.

«Ми вже можемо прикривати свою піхоту. На першій лінії оборони ми пробивали якийсь вузький шлях, і техніка, піхота не могла йти ні вліво, ні вправо, тому що було щільне замінування. Тут ми вийшли на території по якій ми можемо маневрувати і противник також повинен буде якось діяти», – сказав речник.

За словами Штупуна, після прориву українськими військами першої лінії оборони, росіяни почали підтягувати резерви і залучати до оборони десантні підрозділи.

«Ворог діє, ворог продовжує закопуватися, ворог підтягує резерви. Ну якої вже якості ті резерви, уже трошки менше. Але зараз ворог почав використовувати в обороні десантні підрозділи, що в принципі їм не притаманно. Тому що, як кажуть росіяни, це їх еліта рахується, тому якщо вони вже використовують свою так звану еліту в оборонних боях, то щось у них вже не так», — сказав він.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter