Росія вербувала кубинців для війни проти України – МЗС Куби

Новини
Нові контрактники на пункті відбору військової служби за контрактом Рязанської області, 24.05.2023. Фото: В'ячеслав Астаф'єв

Куба заявила про виявлення та нейтралізацію мережі вербування кубинців у Росії та на кубинській території як найманців для участі у війні проти України. Раніше російські ЗМІ повідомляли про підписання кількома громадянами Куби контрактів із Збройними силами РФ, щоб вирушити воювати в Україну в обмін на отримання громадянства Росії.

Про це йдеться у заяві МЗС Куби.

«Міністерство внутрішніх справ виявило та працює над нейтралізацією та ліквідацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб включити кубинських громадян, які проживають там і навіть деяких, які проживають на Кубі, до військових сил, які беруть участь у військових операціях в Україні. Подібні спроби нейтралізовано, проти осіб, причетних до цих дій, відкрито кримінальні провадження», – йдеться у документі.

У МЗС наголосили, що «вороги Куби поширюють спотворену інформацію, яка має на меті заплямувати імідж країни та представити її як співучасника цих дій, які ми рішуче відкидаємо».

Також у зовнішньополітичному відомстві вказали, що Куба має тверду і чітку історичну позицію проти найманства, і вона відіграє активну роль в ООН у відмові від цієї практики, будучи автором кількох ініціатив, схвалених на ООН.

«Куба не бере участі в війні в Україні. Вона діє і буде рішуче діяти проти тих, хто на національній території бере участь у будь-якій формі торгівлі людьми з метою найманства або вербування, щоб громадяни Куби могли підняти зброю проти будь-якої країни», – йдеться у заяві МЗС країни.

Нові контрактники на пункті відбору військової служби за контрактом Рязанської області, 24.05.2023. Фото: В’ячеслав Астаф’єв

24 травня 2023 року газета «Рязанскеі ведомости» повідомила, що кілька громадян Куби підписали контракти з ЗС Росії, щоб вирушити воювати в Україну. «Сьогодні з пункту відбору на військову службу за контрактом вирушили служити до російської армії кілька громадян Республіки Куба. За їхніми словами, кубинці хочуть допомогти нашій країні виконувати завдання у зоні проведення спеціальної військової операції, і деякі з них надалі хотіли б стати громадянами Росії», – йшлося у публікації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter